Nem akar eltérni a megszorítások politikájától a spanyol kormányfő

Szükség esetén felgyorsítja a gazdasági reformokat a spanyol kormány – közölte szombaton a miniszterelnök, miután üzletemberekkel tárgyalt Madridban. A szocialista Jose Luis Rodriguez Zapatero azt mondta újságíróknak: “nem fogja feladni a megszorítások politikáját.”

Zapatero pénteken kizártnak nevezte, hogy Görögország és Írország után Spanyolország is pénzügyi segítséget kérjen az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Kijelentése akkor hangzott el, amikor a piacokon rekordmagasságot ért el a spanyol államháztartási hiány miatti kockázati szint.

Zapatero szombaton azt mondta: nem fog eltérni a költségvetési megszorításoktól, amelyek a pénzügyi rendszer átszervezésével és a strukturális reformokkal együtt képezik a madridi kormány gazdaságpolitikáját. A strukturális reformokkal kapcsolatban kijelentette: “a kormány szándéka, hogy amilyen gyorsan lehet, keresztülvigye azokat, mert így termelékenyebbé és versenyképesebbé tehető a spanyol gazdaság”.

A piacokon azonban továbbra is erős a nyugtalanság amiatt, hogy a görögök és az írek után a portugálok, majd a spanyol is “bedőlnek”. Becslések szerint Spanyolország esetében egy pénzügyi mentőcsomag kétszer annyi lenne, mint az előző három országé együttvéve, bár Lisszabon egyelőre kizárta a segítségkérés lehetőségét.

Spanyolországot az ingatlanpiaci krízis és a világgazdasági válság keményen sújtotta 2008-ban és 2009-ben. Ennek eredménye, hogy 20 százalék körüli a munkanélküliség, és az, hogy nulla volt a gazdasági növekedés az idei esztendő harmadik negyedévében.