Nem a munkanélküliség: a munkaerőhiány a fő gond

Nem a munkanélküliség: a munkaerőhiány a fő gond
© Illusztráció - bitport.hu
Miskolc – Milliárdokat költhet a megye foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési programokra.

Míg egy évtizede a megyénkben mindenképpen csúcson járó munkanélküliség volt a legfőbb megoldandó, vagy legalábbis enyhítendő probléma, ma már az, hogy az itt működő, vagy ide letelepedni akaró vállalkozások, befektetők megfelelő számú szakképzett munkaerőhöz jussanak.

Egyik oldalról a jól képzett munkaerő elvándorlását kellene megállítani, olyan gazdasági és társadalmi környezetet kialakítani, hogy a fiatalok itt, helyben keressék és találják meg számításaikat. Másik oldalról azt kellene elérni, hogy a megyében stabilan meglévő munkaerő olyan minőségű legyen, amely megfelel a munkáltatók igényeinek.

Célzott képzés, átképzés, helyzetbe hozás.” Lórántné Orosz Edit

Hiányszakmák egész sora

Ma már nehéz olyan területet mondani, ahol megnyugtatóan megoldott lenne a munkaerő biztosítása. Jellemzően mégis a gépipari szakmák, benne az autóipar, az építőipar, az elektronikai ipar, az idegenforgalom, a szociális és egészségügyi ágazat küzd igazán szakemberhiánnyal.

Az állam ugyan ösztöndíjat biztosít a hiányszakmák képzésében részt vevő tanulóinak, de ennek ellenére még mindig kevesen választják ezeket a pályákat.

Együttműködés a megoldásért

Az Európai Unió, az Európai Szociális Alap, a magyar kormány által támogatott foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési projekt révén sok milliárd forintos foglalkoztatási program indult el a megyében.

Olyan együttműködéseket szeretnének kialakítani a munkáltatók, a munkaerőpiaci szervezetek és intézmények között, hogy egy közösen kidolgozott stratégiával a valós munkaerőpiac igényeit tükröző képzési, oktatási és foglalkoztatási programok jöjjenek létre. Mindeközben ezeket a lehetőségeket szeretnénk felajánlani a munkát keresők számára, hogy hozzásegítsék őket egy nekik is megfelelő munkahely megszerzéséhez. Fontos ugyanis, hogy megfelelő irányba képezhessék magukat és piacképes tudást szerezzenek meg a könnyebb boldogulás érdekében.

Megvan a tartalék

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a megyének vannak munkaerő-tartalékai.

– Elsődlegesen ide tartozik a mintegy 31 ezer álláskereső. Megjegyzendő, hogy mintegy felük alacsony iskolázottságú, majdnem negyedük fiatal és ugyanekkora arányt képviselnek az idősek is, tehát azok, akik még, vagy már nem vesznek részt a munkaerőpiacon. A foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési program révén induló projektek számára elsősorban ez a 31 ezer ember jelenti a fő irányvonalat. Belőlük kellene minél nagyobb arányban mobilizálni a munkáltatók számára célzott képzésekkel, átképzésekkel, tanácsadással, azaz helyzetbe hozással – mondta.

Kellenek az inaktívak is

A foglalkoztatási szakember, Lórántné Orosz Edit hangsúlyozta, hogy a megyében 87 ezret tesznek ki az inaktívak, tehát a nyugdíjasok és a diákok. Az ő jelenlétük is nagyon fontos lehet a munkaerőpiac számára. Mintegy 30 ezret tesznek ki továbbá azok, akik jelenleg a közfoglalkoztatásban vannak jelen. Jó 50 százalékuk rendelkezik valamilyen szakképzettséggel, ami jó alap lehet.

– ÉM-SZB –