Nem a jövőbeni munkalehetőség szerint választanak szakot a diákok – RTL Híradó

A diákok többsége a felvételikor még nem gondol arra, miből fog később megélni – állítja az Educatio Kht. kutatója. A felvételi rangsorból kiderül, hogy a tavalyinál több mint 20 százalékkal többen akarnak felnőttképzéssel foglalkozni, és például kétszer többen jelentkeztek ápolónak. Még mindig sláger a gazdasági és a társadalomtudományi terület – hangzott el a vasárnapi RTL Híradóban.

Az elmúlt tíz évben telítődött a jogi, a gazdasági és a kommunikációs terület, ennek ellenére még mindig ezek a szakok a legnépszerűbbek. Horvát Tamás, az Educatio Kht. felsőoktatási igazgatója elmondta: egyre nehezebb és egyre több időt vesz igénybe az álláskeresés. Szemben a mérnök, informatikus szakokkal, ahová kevesen jelentkeznek, de sok az álláslehetőség.

Idén kicsit átrendeződött a TOP 10, bár a turizmus és a gazdálkodás szak maradt a legnépszerűbb, de a tavalyinál többen akarnak mérnök-informatikusok és gépészmérnökök lenni. Marketingre és pszichológiára viszont kevesebben jelentkeztek.

A felsőoktatási államtitkár szerint ők csak annyit tehetnek, hogy csökkentik a felvehető diákok számát azokon a területeken, ahol túlkínálat van.

A kutatók szerint ennek ellenére a legtöbb egyetemista inkább azt tanulja, ami érdekli és a jelentkezéskor még nem gondol arra, hogy milyen munkahelyre fogják felvenni.