Nem a farsangi fánkok miatt adtak vért a ferenczis diákok

Sokan voltak a véradáson
Sokan voltak a véradáson - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Farsangi véradásra várt a Vöröskereszt szerdán délelőtt a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumba.

Szakmai háttérintézménye vagyunk a Magyar Vöröskeresztnek, így rendszeresen eljönnek hozzánk és vért adunk, segítve ezzel a rászorultaknak – nyilatkozta Szegedi Judit, a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma tagintézményvezető-helyettese. – A Magyar Ápolási Egyesület nevében is szólhatok, hiszen a megyei Vöröskereszt és a Magyar Ápolási Egyesület is szorosan együttműködik.

Egészségügyis vagyok, így nálam egyértelmű, hogy kell vért adni.” Mihalik Martina

Közben egymásnak adják a fiatalok a kilincset. Ez jellemző a ferenczis véradásokon? – kérdeztük.


– Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a gyerekek tudják azt, hogy a vérrel életet lehet menteni – válaszolta Szegedi Judit, aki maga is mostanában lett aktív vér­adó, amivel elhunyt édesapja nyomdokaiba lépett. – Tanulják és elmondjuk mi is nekik, hogy segíteni kell egymáson, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor és ki kerül bajba. Sokan különleges vércsoporttal rendelkeznek – jómagam is –, ezzel is segítve másokon, többek között nagy kiterjesztésű műtétek kapcsán, de gyógyszereket is készítenek vérből. Fontos, hogy a mai egészségügyet meg kell támogatni vérrel.

A legnagyobb

A jó hírnevű Ferenczi szakgimi nem mellékesen országosan a legnagyobb szakintézmény, közel 1200 tanulóval.

– Szeretnek idejárni a diákok, és nagyon jó kapcsolatban vagyunk a társintézményekkel – tette hozzá. Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója úgy felelt kérdésünkre, hogy a véradásszervezés egy folyamat a Vöröskeresztnél, ami rendkívül nagy előkészületeket és tervezést igényel.


– Fontos, hogy tervszerűen haladjanak a véradások, hiszen havi, heti és napi egyenletességet kell biztosítanunk a hazai vérkészletnek ahhoz, hogy mindig legyen főmennyiségű és -minőségű vérkészítmény – fogalmazott. – Vannak pár napig eltartható vérkészítmények, ám azoknak is mindig rendelkezésre kell állni.

A megyében 31 ezer egység vért kell levenni ahhoz, hogy biztonságos legyen a hazai vérellátás. Ez 800 véradó eseményt jelent évente.


És, hogy ki adhat egyáltalán vért? Erről Farkas Tünde, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora felelt:

– Véradó lehet, aki elmúlt 18, de nincs 60 éves, több mint 50 kilogramm, krónikus kezelt betegsége nem ismert, magyar állampolgár, illetve van TAJ- és lakcímkártyája, valamint rendelkezik személyi azonosítóval – sorolta. – Borsodban 20 százalék az, aki eljön véradásra, ám nem adhat vért. Egy ilyen szűrés kapcsán kiderül, hogy egészségesek vagyunk-e.

Juhász-Léhi István


Véradók mondták

Suhajda Barbi: Ápolónak tanulok, segítek a véradással, és ez jó érzés. A tű? Nem félek tőle, most vagyunk másodszor véradáson.

Drencsán Bernadett: Nekem is a második véradásom a mai. Azért jöttem, hogy segítsek az embereknek. Az osztályunkból elég sokan adunk vért.

Mihalik Martina: Nem fáj, nincs probléma. Tavaly kezdtem a véradást, ez talán már a negyedik véradásom. Egészségügyis vagyok, így nálam egyértelmű, hogy kell vért adni, másrészt sokan rászorulnak, és ezzel segíthetek. Ha nekem lenne szükségem vérre, nekem is jólesne, ha adnának vért.