Nem a DVTK lesz az egyetlen magyar Európában

Akt.:
Nem a DVTK lesz az egyetlen magyar Európában
Az idén is nyugati csapat lesz a Diósgyőr a női kosárlabda Európa Kupa csoportkörében.

Bár a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségi ülésén csupán két magyar női együttes, az Euroligára nevezett Uniqa Euroleasing Sopron, és az Európa Kupa szereplésre voksoló Aluinvent-DVTK indulását támogatta, a piros-fehérek mégsem egyetlen magyar résztvevői lesznek a második számú kupasorozatnak. Ugyanis a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai központjában elkészített, és a résztvevők számára kiküldött közleményéből kiderült, hogy mely csapatok tehetik próbára magukat a 2015/16-os évadban, a nemzetközi porondon, és ebben az szerepel, hogy Magyarországról az Európa Kupában a Diósgyőrön kívül a Pécsi EAC, a PINK Pécsi 424 és a Hat Agro Uni Győr indul.

Az erősebb sorozat, az Euroliga 16 csapattal indul, amelyben 15 résztvevő helye biztos, az egyetlen kiadó helyért egy oda-visszavágós selejtezőt játszik a spanyol bajnok Spar-Citylift Girona és sokszoros Euroliga résztvevő BK Zabiny Brno. A párharc győztese az Euroligában folytathatja a szereplését, a vesztes pedig ez Európa Kupában. Ez utóbbi versengésre az elmúlt évek rekordszámú mezőnye jelentkezett, régen volt példa arra, hogy több mint 32 együttes jelezze részvételi szándékát, és amiatt selejtezőt kelljen játszani, most ez történik. A 2015/16-os évadra bővült a résztvevő országok köre, olyan bajnokságok csapatai is képviseltetik magukat, akik tavaly, vagy évek óta nem léptek ki a nemzetközi porondra. Az idén lesz olasz, cseh, holland, svájci, osztrák és lett csapat is a mezőnyben, így összesen Európa 15 országában játszanak majd Európa Kupa mérkőzéseket. Öt-öt török és orosz, négy magyar, három francia, két-két svéd, olasz és cseh, valamint egy-egy bolgár, belorusz, svájci, holland, lett, portugál, szlovák, német és osztrák együttes várja a július 4-i sorsolást. Igaz, közülük négynek selejtezőt kell játszania, hogy a főtáblára kerüljenek: a svájci Fribourg a holland Orange Blizzards ellen küzd a nyugati oldalra kerülésért, az osztrák Flying Foxes pedig a lett TTT Riga ellen a keleti helyért.

Az Európa Kupa lebonyolítási rendszere nagyrészt az előző évhez hasonló: területi elvek mentén ,,Keleti” és ,,Nyugati” konferenciákra osztották a mezőnyt, aminek a szlovák csapat, és a svédek valószínűleg nem nagyon örülnek, hiszen Keletre kerültek, ahová az orosz és török csapatok is. A nyolc csoportban a hat fordulót játszanak a főtáblások az EK-ban, és a kvartettek első két helyezettje jut tovább a kieséses szakaszba, ahol a csoporton belül elért eredmények rangsora alapján alakulnak ki a párok (1-16, 2-15, stb.). A tavalyihoz hasonlóan oda-visszavágó alapon folytatódik a kieséses szakasz, a harmadik körben az állva maradt legjobb négyhez csatlakozik az Euroligából kieső négy együttes, azok, akik a csoportjukban az 5. és 6. helyeken végeztek.

A DVTK-ról

Az EK indulóit az elmúlt három év eredményei alapján rangsorolták a sorsolás előtt, az Aluinvent-DVTK a második kalapba került, a Pécsi EAC-cal, a német Wasserburggal és belga Namurrel, így ezekkel a csapatokkal biztosan nem futhat össze a csoportkörben. A Diósgyőr az első kalapból két francia, egy magyar és a cseh vagy spanyol közül kaphat ellenfelet, a harmadik kalapban két cseh, egy magyar és egy francia, a negyedikben pedig két olasz, portugál és svájci vagy holland gárda közül kerül majd ki a riválisa.


A kalapok

Euroliga

1. kalap: UMMC Jekatyerinburg (orosz), Fenerbahce (török)
2. kalap: Galatasaray Odeabank (török), ZVVZ USK Prága (cseh)
3. kalap: Tango Bourges Basket (francia), Dynamo Kursk (orosz)
4. kalap: Good Angels Kosice (szlovák), Nadezhda Orenburg (orosz)
5. kalap: CB Avenida (spanyol), AGÜ Spor (török)
6. kalap: Famila Schio (olasz), Wisla Can-Pack Krakkow (lengyel)
7. kalap: Villeneuve D’Ascq, UNIQA Sopron (magyar)
8. kalap: Mithra Castors Braine (belga), a kvalifikáció győztese: BK Zabiny Brno (cseh) – Spar Citylift Girona (spanyol)


Európa Kupa

Nyugat

1. kalap: Euroliga selejtező vesztese: BK Zabiny Brno (cseh) – Spar Citylift Girona (spanyol), Hat Agro Uni Győr (magyar), Nantes (francia), Basket Landes (francia)
2. kalap: Aluinvent-DVTK (magyar), Pécsi EAC (magyar), Namur (belga), TSV Wasserburg (német)
3. kalap: Nymburk (cseh), Valosun Brno (cseh), Angers (francia), PINKK (magyar)
4. kalap: Umana Reyer Venezia (olasz), Dike Napoli (olasz), Sportiva Uniao (portugál), EK selejtező győztese: Fribourg (svájci) – Orange Blizzards (holland)

Kelet

1. kalap: Spartak Moscow (orosz), Dynamo Moscow (orosz), Istanbul Universiti (török), Chevakata Vologda (orosz)
2. kalap: Besiktas (török), Dunev Ruse (bulgár), Udoominate (svéd), Tsmoki Minsk (fehérorosz)
3. kalap: Ordu (török), Krasnoyarsk (orosz), Energija Ivanovo (orosz), Adana (török)
4. kalap: Piestansky Cajky (szlovák), Edirne (török) Lulea (svéd), EK selejtező győztese: Flying Foxes (osztrák) – TTT Riga (lett)

hirdetés


hirdet�s