Nekrológ – Elment a főmettőr

Akt.:
Popovics Pál egy archív felvételen
Popovics Pál egy archív felvételen
Miskolc – Popovics Pál született újságcsináló, nyomdai főmettőr, kézi szedő, tördelő, a szerkesztők kedvence, a Borsodi Nyomda leghűségesebb dolgozója nincs többé.

Micsoda igazságtalanság, megbocsáthatatlan hálátlanság, hogy Paja neve csak most szerepel a lapban. Noha kézjegyét az összes helyben megjelenő magazin évtizedekig magán viselte.

Félve írok róla, mert tudom, nehéz a kedvébe járni. S tudom, ezt is elolvassa, miért is ne. A winkellel a kezében – aki nem tudná, erre csúsztatják az ólomszedett betűket –, szokása szerint tágra nyílt szemekkel, hamiskás mosollyal vont kérdőre, ha csúszott a kézirat, ha hosszúra nyúlt cím, vagy éppen nem tetszett neki a cikk. Mert az olvasókat is megelőzve látta a szerkesztők művét. A jó nyomdász visszafelé, tükörből is olvas.

Paja 1959 őszétől 1997 nyaráig dolgozott a miskolci nyomdában. Talán az utolsó volt, aki az egészségre ártalmas ólomszedés, tördelés alfáját, ómegáját még ismerte. Próbált barátkozni az újszerű számítógépes tördeléssel, mígnem rájött, az ő ujjai már örökre a festékes ólombetűkéhez szoktak.

Popovics Páltól csütörtök délután két órakor búcsúzunk az Avasi temetőben.

-ÉM-


A mi nyomdászunk – írta az egykori kolléga

Miskolc – Egykori kollégája, M. Vadas Zsuzsa így emlékezik Popovics Paliról.