Nehezítik a beutazást?

Egy ungvári olvasónk kérdezi, igaz-e, hogy ezentúl a Magyarországra utazó nem EU-tagország állampolgárainak az itt-tartózkodás idejére naponta a jelenlegi ezer forint helyett háromezer forintnak megfelelő valutát kell majd a határon felmutatniuk? A teljes Magyar Nemzet-cikk [DOC 11 KB]

Tény, hogy a Magyar Nemzet augusztus 31-ei számában megjelent cikk szerint birtokukba jutott „belügyminisztériumi előterjesztés egy európai uniós szabályozásnak eleget téve szigorítani kívánja a hazánkba való belépést minden külföldi állampolgár számára…

Az kormány-előterjesztés szerint várhatóan háromezer forintot kell felmutatni a Magyarországra érkező nem magyar állampolgároknak minden egyes napra, amelyet hazánkban töltenek.

A rendelkezés nem vonatkozik a tartózkodási, letelepedési engedéllyel rendelkezőkre, illetve a különféle vízumokkal itt tartózkodó külföldiekre. Semmilyen kivételt, könnyítést nem adnak a turistaként hazánkba érkező szomszédos államokban élő magyaroknak.

Dokumentált fedezet

A Belügyminisztérium szerint „a határon túli magyarok a magyarországi beutazásuk anyagi fedezetének meglétét bármilyen hitelt érdemlő dokumentummal igazolhatják” – írja a Magyar Nemzet.

A Nyírbátori Határőr Igazgatóságon is csak a sajtóértesülést ismerik, a Belügyminisztérium szóvivője megkeresésünkre egyelőre nem reagált.

– Györke László –