Nehézfém-szennyezés Nyíregyházán

Nehézfémek és rákkeltő azbeszt maradványok is kerültek a talajba, illetve a talajvízbe Nyíregyházán a város borbányai részén. A 22 hektáros területre 1985-ig hordták a város szemetét. Mostanra kiderült, hogy a földdel befedett és befüvesített egykori szeméttelepi hulladék jelenleg is szennyez. A kármentesítés akár 6 milliárd forintba is kerülhet, de erre nincs pénze a városnak.

Egy szakember a hajdani Ököri-tó helyét, Nyíregyháza régi szemétlerakó telepét vizsgálta. Szerinte a 22 hektáros területen 3-6 méteres magasságban áll a szemét, több mint húsz éve. Rozinka Zsolt Illés, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgató-helyettese azt mondta, hogy a talajvizet veszélyezteti és a környéknek az élővilágát. Ezért célszerű lenne minél hamarabb megszüntetni, hiszen tájesztétikai szempontból sem egy szép látvány.

A régi szeméttelep felszámolása akár több milliárd forintba is kerülhet. A város ezért környezeti tényfeltárást végeztet, hogy kiválaszthassák a legjobb és legolcsóbb megoldást.

Giba Tamás, Nyíregyháza alpolgármestere szerint a kármentesítés akár a 6 milliárd forintot is elérheti, hozzátéve, hogy a város költségvetése 33 milliárd forint.

A szennyezés nem fenyegeti a város ivóvízkészletét. A veszélyhelyzet megszüntetéséhez az önkormányzat uniós és kormányzati segítségre is számít.
Az összesen 1 millió köbméternyi, háztartásokból kikerülő kommunális, illetve egyéb veszélyes hulladék négyszerese a megyében egy év alatt kidobott hulladékmennyiségnek.