Nehezebb lesz kocsit venni a pénzügyi válság miatt – RTL Híradó

Bonyolultabb lesz hitelre autót vásárolni az amerikai pénzügyi válság miatt. A magyar bankok ugyanis egyre óvatosabbak, és sokkal jobban ellenőrzik a vásárlót – mondta az RTL Híradónak a lízingszövetség elnöke. Várhatóan nőnek majd a kocsikra felvett hitelek kamatai is. Igaz, a válság miatt a betéti kamatok is emelkednek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint egyébként a magyaroknak nem kell aggódniuk a pénzük miatt, mert az itthoni bankrendszer kifejezetten stabil.

Mindegy, hogy kis autó, vagy nagy autó, hitelre egyre nehézkesebb lesz kocsit venni. Az ok az amerikai pénzügyi válság. Emiatt már a magyar bankok is sokkal óvatosabbak. Az eladóval a vásárlónak többet kell majd beszélgetnie.

Szigorúbbak lesznek a hitelhez jutás feltételei, növekedhet az indulórész, csökkenhet a finanszírozott rész, emellett több olyan adatot – például a jövedelemre és a munkáltatóra vonatkozó információkat is – ellenőrzik majd a finanszírozásánál, amit eddig nem tettek – mondta révész Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja.

Valószínűleg majd a hitelkamatok is nőnek, de, hogy mennyivel, az csak a következő hetekben derül ki. Igaz, ezzel együtt a betéti kamatok is nőnek. Binder István, a PSZÁF szóvivője szerint a válság pozitív hozadéka, hogy emelkednek a kamatok. Ennek az az oka, hogy a bankok bizalmatlanok egymással szemben, nehezen nyújtanak pénzt egymásnak, ezért felértékelődik az ügyfélforrás szerepe, és ez azzal jár, hogy a bankok akár több százalékponttal is növelhetik a betéti kamatokat, akciókat hirdetnek. A felügyelet szóvivője szerint ezek a befektetések biztonságosak, mert a magyar bankrendszer stabil.