Helyi közélet

2013.04.03. 18:51

Az Ördögárok most nem alszik

Miskolc - Lakossági fórumon kapta a jelzést az önkormányzati képviselő.

Miskolc - Lakossági fórumon kapta a jelzést az önkormányzati képviselő.Hamar rálelünk az Irma utcára. A diósgyőri tűzoltóság felől (is) könnyedén megközelíthető kis zsákutcában különböző szolgáltató cégek és civilek autói sorakoznak. Egy átlagos hétköznaphoz képest minden bizonnyal „pezseg” a vasgyári kolóniában található egykor szebb napokat látott hely.

Pezsgés az Irmán

Országos televíziós társaságok és a sajtó színe java adja egymásnak a kilincset. Közben valaki arra hívja fel a figyelmet, hogy a vaslemezekre nem árt majd vigyázni... A szomszédos pékség vezetője pedig azt kérdezi az egyik illetékestől, hogy nagyobb tehergépkocsi miként fog bejönni hozzájuk. „Nem lesz gond!” - halljuk.

- Kedden még nagyon kicsi volt a gödör, ahhoz képest elég nagy lett - veti oda nekünk egy bagózó férfi.

Látni pedig nem nagyon lehet semmit, ugyanis le van fedve a tetthely. Jönnek a „vizesek”, belenézünk. Tényleg mélynek tűnik.

- Kedden este egy lakossági fórumon értesültem arról, hogy beszakadt az Irma utcában az úttest - mondja másnap délelőtt már a vasgyári helyszínen Gazdusné Pankucsi Katalin önkormányzati képviselő. - Azonnal felvettem a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, és kijöttünk a helyszínre, ahol elsődleges volt, hogy a veszélyt elhárítsuk.

Fel kell tárni

A MIK-től kaptak vaslemezt a gödör lefedésére, azóta is folyamatosan egyeztetnek a városüzemeltetési osztállyal és a Városgazdával. A helyszínen vannak a MIVÍZ munkatársai is, hiszen meg kellett nézni, hogy vezetékeket érint-e a beszakadás, ám ottjártunkkor senki sem tudta biztosan megmondani, hogy mi is okozta a bajt.

- Fel kell tárni a vezetéket! - teszi hozzá a terület képviselője. - Amit tudunk az az, hogy az úgynevezett Ördögárok, - amely Komlóstető felől jön a Vasgyár irányába - látható most, de annak is egy része. Valószínűleg ott lehet valamilyen vízbefolyás, amely alámosta az utat.

Közben kiderül, hogy szerencsére ivóvízvezetéket nem érint az útbeszakadás, s ez igaz a gázszolgáltatásra is, ugyanis mindent rendben találtak a „gázosok”.

- A nejem vette észre kedden délután a gödröt - árulja Garami Róbert, akinek a portája, de legalábbis a kerítése éppen szomszédos a gödörrel. - Sokkal kisebb volt a lyuk, talán a negyede. Szóltunk a MIVÍZ-eseknek, utána pedig jött a Katasztrófavédelem, és a rendőrség is.

Jó régen lefedték

A több, mint 70 esztendős Tóth Tibor térképeket adott a képviselőnek. Meséli, hogy 1924-ben, amikor a vasgyári kolónia ezen része kiépült lefedték a kis patakot az egykori Ládi fűrészteleptől a Szinva-patakig.

- Ezt úgy hívjuk mi helyiek, hogy Kisköz. Most az szakadt be - véli az idős úr, aki hozzáteszi: 20 éve mondja, hogy a Lónyai utcai gödör be fog szakadni - A keddi vasgyári fórumon felszólaltam, és ismét jeleztem, hogy a Lónyain baj lehet. Ott, a Lónyain nőttem fel ’38-tól, ismerem a kolóniát. Teljesen véletlenül, de a szomszédos Irma utca szakadt be... Ahogy látom a sürgés-forgást nem hiszem, hogy itt baj lehet.

Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában