Állattartás

2020.02.23. 15:30

Ha jól tartják, nem büdös

A vadászgörényt leggyakrabban vadon élő rokonával és a nyestekkel tévesztik össze.

Detzky Anna

Tóth-Szabados Sára a vadászgörénnyel

A menyétfélékkel kapcsolatos tévhitekről beszélgettünk, és nyugodt görényeket is simogattunk a Kocsonyafesztivál Zöld Sátrában a Miskolci Makogó – Együtt a Vadászgörényekért Közhasznú Egyesület standjánál.

– Gyakori tévhit a vadászgörényekkel kapcsolatban talán a pofijuk miatt, hogy rágcsálók vagy rágnak. Valójában ők kisragadozók, úgyhogy nagyon ritkán fordul elő, hogy kárt okoznának a lakásban, és ha jól szocializálják őket, nem is harapnak. Az sem igaz, hogy különösebben büdösek lennének, hiszen minden vadállatnak sajátos a szaga. Kevesen tudják, hogy a görényekhez hasonlóan a kutyáknak is van bűzmirigyük, de ivartalanítással, hormonkezeléssel ezen lehet segíteni – hangsúlyozta Tóth-Szabados Sára, az egyesület elnöke.

Húsevők, de szelídek

A görénysimogatót azért állították fel, hogy azok is megismerkedhessenek a fajtával, akik nem állattartók.

– Tizenöt évvel ezelőtt nagyon divatos kedvenc volt a kisragadozó, de mostanra ez alábbhagyott. Az itt látható vadászgörényeket kicsi koruktól hozzászoktattuk, hogy idegenek is simogatják és kézbe veszik őket. A kezemben lévő Bogyót az utcán találták, tehát mentett állat. Sajnos fogyatékos, gerincprobléma miatt sánta és nem szobatiszta, ezért nálunk maradt. A kedvencként tartott görényeknek kisebb az adrenalinszintje, nem olyan vadak, és együtt tudnak élni az emberrel, ha a gazdik távollétében zárt helyen, például ketrecben tartják őket. Vadon élő rokonaik nagyon hasonlítanak rájuk, de rendkívül ritkák és félénkek. Viszont gyakran összetévesztik a nyesttel is, amivel a városban éjszaka találkozni lehet. Ennek következtében él egy olyan hiedelem, hogy kiszívják a csirkék vérét. Valójában egérrel vagy szárnyashússal kell őket táplálni. A helytelen, konzervvel történő etetés következtében megbetegedhet és büdössé válhat az állat – hívta fel a figyelmet a Miskolci Makogó Egyesület elnöke.

Radányi András a nagymamájával érkezett, a görénysimogatónál álltak meg. – Éppen erre jártunk, amikor megláttuk a sátrat. Szeretem az állatokat és a növényeket, és jó itt lenni. Szívesen simogatom őket, de vadászgörényt most először vettem a kezembe. Otthon egy kutyám és egy papagájom van – mondta András.

Kedves lények

– Kifejezetten a görények miatt jöttem be ide, de az egész környezetvédelem témaköre érdekel. A vadászgörény csodálatos lény, gondolkodom rajta, hogy vásárolok egyet. Minden állatot szeretek, és bár bérházban lakom, de van egy törpenyulam az erkélyen már több mint egy éve. Mivel hosszú ideje egyedül élek, jó érzés, hogy tudok gondoskodni egy élőlényről, és az unokáim is szeretik – fűzte hozzá Sipek József.

(A borítóképen: Tóth-Szabados Sára kis kedvencével | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában