Nehéz helyzetben a város

Nyíregyháza – Ebben a pénzügyi évben kevesebb jut felújításra, de ezen a területen sok probléma megoldódott. Költségvetés [.pdf – 58KB]

Megváltozott gazdálkodási feltételekkel kezdődött az idei esztendő – kezdte tájékoztatóját Csabai Lászlónépolgármester a Bencs villában rendezett civil fórumon.
Az előző esztendőből átjött néhány kötelezettség, nem sikerült teljesíteni a tervezett bevételeket, másrészt az egyensúlyi intézkedések miatt nehezebb helyzetbe került a város.
– Az új költségvetésben, amely 33,5 milliárd forinttal számol, nem sikerült csökkenteni a város hitelállományát – mondta a polgármester –, sőt valamennyi hitel felvételére is szükség lesz.

A helyzet arra kényszeríti a költségvetési intézményeket, a gazdálkodó és civil szervezeteket, hogy takarékoskodjanak. Erre hívta fel a figyelmet az Állami Számvevőszék vizsgálata, mely szerint a város bőkezűen bánt a támogatásokkal.
Csabai Lászlóné ezután a költségvetés elfogadása körüli viták közül kiemelte a közoktatással kapcsolatosakat.

A legnagyobb probléma az általános iskolák létszámaival van. Az elmúlt öt évben ezerkétszázzal csökkent a létszám. A következő években ez a csökkenés tovább folytatódik. A szakértők szerint egy belvárosi iskolát fokozatosan meg kellett volna szüntetni.

A közgyűlés döntése elodázta a probléma megoldását, s azt a megoldást fogadta el, hogy amelyik belvárosi iskola nem tud két párhuzamos első osztályt indítani, a következőben nem indíthat első osztályt.
A polgármester arról is beszélt, hogy ebben a pénzügyi évben kevesebb jut felújításra, de szerencse, hogy ezen a területen az elmúlt években sok problémát megoldott a város.

– Nagy István Attila –