Nehéz helyzetben a sátoraljaújhelyi kórház

Nehéz helyzetbe került a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház az általános forgalmi adó emelése, a dráguló készletbeszerzések és közüzemi díjak miatt. Már csökkentették a dolgozók fizetését, száz emberrel foglalkoztatnak kevesebbet, mint tavaly, de a legalapvetőbb dolgokat is csak nehezen tudják biztosítani. Osztálybezárás és ágyszám-csökkentés nélkül már nincs lehetőség tovább csökkenteni a kiadásokat.

A kórház júliusban 15 millió forinttal kevesebbet kapott, mint júniusban. Ez a többi között azért van, mert olyan teljesítményeket, amit eddig elszámolt az egészségbiztosító, most visszatartottak. A kórház szállítói tartozása az előző év azonos időszakához képest 60 millió forinttal nőtt, elsősorban a kiadások növekedése miatt – mondta el Antal Gabriella, az Erzsébet Kórház igazgató-főorvosa a Független Hírügynökségnek kedden.

A kórház ellátási területének önkormányzatai szintén forráshiánnyal küszködnek, így a sátoraljaújhelyi polgármester megkeresésére minden településvezető azt mondta: nincs pénz a kórház megsegítésére. A lejárt határidejű tartozások átütemezésével, a legrégebbiek kifizetésével próbálnak meg talpon maradni, de a pénzhiány miatt egyre rosszabb a viszony a beszállítókkal is – mondta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a Független Hírügynökségnek.

A betegek mostanáig nem érzékelhették a kórház problémáit. Ha azonban a helyzet tovább romlik, önkormányzati biztos kinevezésre lehet szükség. Ezt pedig már a betegek is érezni fogják – tette hozzá a polgármester. A súlyponti kórházakból nemrégiben alakult Stratégiai Szövetség egyelőre hiába hívja fel a kormány figyelmét a problémákra, azt mondják, senki nem tesz semmit.Sporthírek