Néhány tucat magyar van Madeirán – a turisták változatlanul kiutaznak

Csak néhány kisebb csoport magyar turista van Madeira szigetén és mindannyian jól vannak. A Független Hírügynökség által megkérdezett utazási irodák többsége ebben a szezonban nem szervez utazást a térségbe. Akik mégis utaztatnak, azok most is elindítják járataikat, mert azt a tájékoztatást kapták, hogy a turisták által kedvelt részeket elkerülte a hétvégi vihar, a közlekedés helyreállt, a szállodák pedig változatlan szolgáltatásokkal várják a vendégeket.

A Madeirára utazást szervezõ irodák többségének nincs utasa a hétvégi természeti katasztrófa helyszínén. A Független Hírügynökség kérdésére az OTP Travel, a Quaestor Travel és a Best Reisen Utazási Iroda is azt közölte: ez az idõszak a turizmus szempontjából nem felkapott, így csak tavasz végétõl – nyár elejétõl kezdve szerveznek utakat a Portugáliához tartozó szigetre. A Best Reisennél helyi forrásból úgy tudják: a helyreállítás azonnal megkezdõdött és gyors lesz, mert adottak az erõforrások. A vállalat cégvezetõje, Zám Tamás biztos abban, hogy néhány hét múlva már nyoma sem lesz a természeti csapásnak.

A Neckermann Utazási Iroda a kivételek közé tartozik, õk hétfõn is indítottak csoportot az üdülõszigetre. Szvoboda János cégvezetõ közölte: már szombaton értesültek a helyi képviseletüktõl a heves esõzésekrõl, és arról, hogy lezárják a repteret. Kiemelik: a kint tartózkodó utasaik közül mindenki jól van. A repülõtér vasárnap reggel óta újra fogad gépeket, a tömegközlekedésben nincs fennakadás, a szállodák pedig változatlan szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Hozzáteszik: cégük ilyen helyzetekben a nemzetközi jelenlétnek köszönhetõen gyorsan tud intézkedni és a lehetõ legnagyobb biztonságot garantálja utasainak.

A Portugáliához tartozó Madeira szigetére szombaton sújtott le 17 éve nem látott vihar. A fõvárosnak számító Funchalt ((funsal)) szinte teljesen beborította a hegyekbõl lezúduló sár. A legutolsó hírek szerint 42 ember meghalt, és több mint százan sérültek meg. Fazekasné Berkes Júlia lisszaboni konzul korábban azt mondta: a turisták által kedvelt részt nem érintette a vihar, csak a sziget déli részét.