Néhány rab megszökött, 11 meghalt a fogdatűzben

Tizenegy ember meghalt és 15-en sebesültek meg csütörtökre virradó éjjel, amikor kigyulladt az amszterdami repülőtér fogdája.

Az épületben főleg illegális bevándorlók és drogcsempészek voltak, akiknek itt kellett arra várniuk, hogy kitoloncolják őket Hollandiából.

A lángok nem sokkal éjfél után csaptak fel az egyik cellában. A tűz csaknem három órán keresztül égett. A kimentett rabok elmondása szerint az őrök sokáig nem vették komolyan őket, amikor segítségért kiáltottak. A holland igazságügyminiszter ezt tagadta. “Az őrök azonnal cselekedtek. Tizenketten voltak több száz rabra, úgyhogy elég sok dolguk akadt.” – mondta Piet Hein Donner.

Az épület kigyulladt szárnyában 43-an, a fogdában összesen 350-en voltak az éjjel. A tűz miatti káoszt kihasználva több rab megszökött. Közülük hármat elfogtak, de arról, hogy még hányan vannak szabadon, a rendőrség nem számolt be.

Arról sem árultak el részleteket, hogy a tűz hogyan keletkezett. A fogda lakóit – elsősorban a Karib-szegetekről származó kokaincsempészeket, illetve illegális bevándorlókat – más börtönbe szállították.