Néhány hét, és ismét többen jönnek

Mintegy 20 százalékkal csökkent a hazánkba érkező román állampolgárok aránya október első két napján a korábbiakhoz képest.

Mint ismeretes, a keleti szomszédunk állampolgárai számára ismét módosította az uniós országokba történő utazás feltételeit. Eddig a Magyarországra érkezőknek személyenként 250 euró, a shengeni határon túlra utazóknak 500 euró kilépési illetéke kellett felmutatni a határon. Ez az összeg október 1-től egységesen 250 euró. Ugyanakkor hazánkba csak közjegyző által hitelesített meghívólevéllel érkezhetnek keleti szomszédunk állampolgárai.

A meghívó levelet illetően vélhetően van valamiféle engedményük, türelmi idejük a román állampolgároknak, mert ha a román kollégák pontosan betartanák kormányuk határozatát, akkor az adminisztrációs ügyintézés idejét belekalkulálva ezekben a napokbn lényegében alig léphetné át román állampolgár az országhatárt – mondja Péter Sándor határőr alezredes, a biharkeresztesi határőrizeti kirendeltség vezetője. – Ezzel szemben csupán mintegy 20 százalékos a visszaesés, bár a vasárnap nem lehet mérvadó, mivel azon a napon nálunk kevesebben jelentkeznek belépésre. A román kormány állampolgárainak kiutazását korábban is korlátozta különböző intézkedésekkel, de azok bármilyen drasztikusnak is tűntek, csupán néhány hétre vetette vissza valamelyest keleti szomszédaink utazási kedvét. Várhatóan ezúttal sem lesz ez másként.

Megtalálják a módját

Aki az államhatártól a 30 kilométeres övezeten belül lakik, annak nem kell meghívólevél magyarországi utazásához – tájékoztat a nagyváradi Dabrai Constantin. – Nekünk azzal is könnyebb, hogy ahány napra érkezünk Magyarországra, annyiszor 30 eurót kell csak felmutatnunk a határőröknek.

A Márta néven bemutatkozó ugyancsak nagyváradi hölgy borúlátó. Mint mondja, nem tudni, meddig marad az előbb említett kedvezmény. Neki nem lesz gond meghívó levelet keríteni, mert testvére, sógornője “magyarban” él, ők küldenek neki, de mi van azokkal, akiknek “se kutyája, se macskája magyarban”.

Hozhatnak felőlem bármilyen intézkedést, rám azok egyelőre nem vonatkoznak, mert nekem munkavállalási vízumom van Magyraországra – így Demeter Endre, aki Marosvásárhelyről érkezett. – Gond van viszont a családdal. Ezentúl őket hogyan viszem magammal? Ha itt lesz az ideje, annak is megtaláljuk a módját.

A határátkelő melletti kávézó tulajdonosa egyelőre nem érzékeli a román kormány utazási szigorítását. Mondja, egy hét elteltével már többet tud mondani, mert rendszerint csütörtöktől szombatig érkeznek a nagy buszokkal a Kárpátokon túli területekről. Az ottaniak közül csak keveseknek lehet rokona, ismerőse Magyarországon. Ettől a héttől kezdve jönnek? – majd meglátja.

KZS