Néhány dolog, amit soha ne csináljunk egy állásinterjún

Az interjú addig tart, amíg ki nem mész az ajtón
Az interjú addig tart, amíg ki nem mész az ajtón - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Azt is tesztelik, hogy mennyire tudod tolerálni a váratlan és stresszes helyzeteket.

Hiába tagadnánk, mindannyiunkban ott van egy kis félsz, aggodalom, amikor állásinterjúra érkezik. Szeretnénk megfelelni, nem akarunk leblokkolni, ezért a nagy nap előtt tükörben próbáljuk el, mit fogunk mondani, mellé milyen arcmimikát társítunk, hogy minden problémamentesen menjen. Ennek ellenére még kerülhetünk olyan szituációba, amikor jó ismerni néhány tudnivalót.

Néha jobb hallgatni

Ne gondold, hogy az interjú véget ért, amíg kisétálsz az ajtón: Az interjú addig tart, amíg ki nem mész az ajtón, olvasható a cvonline.hu oldalon. Akkor is figyelj a szavaidra és a nonverbális kommunikációdra, amikor már nem záporoznak feléd a kérdések. Tégy jó benyomást minden alkalmazottra, a HR igazgatótól a takarítónőig. Ne panaszkodj az előző munkahelyedre: Lehet, hogy a volt főnöködet le kéne csukni szadizmusért, amiért minden nap pokollá tette az életedet, de azt az interjúztatónak nem kell a tudtára adnod. A panaszkodást negatív légkört teremt, és egyáltalán nem hatsz profinak.

Váratlan helyzetek

Ne légy felkészületlen: Óriási lehetőség, ha behívnak egy interjúra. Ne szúrd el azzal, hogy nem készülsz fel rá megfelelően. Minden információt szerezz meg a cégről – weboldal, gazdasági szaklapok, közösségi média – ami csak elérhető. Ne hozd fel a fizetés témát, amíg nem kérdeznek róla: Tudom, tudom, az egész világot a pénz mozgatja, de egy cég számára csak az számít, hogy te mit tudsz adni nekik, és nem fordítva. Ha elég értéket képviselsz, és kellesz nekik, akkor kezdhetsz el tárgyalni a juttatásokról. Ne veszítsd el a fejed, ha nem tudod a választ: Egy magyar/angol állásinterjún azt is tesztelik, hogy mennyire tudod tolerálni a váratlan és stresszes helyzeteket. Nem fontos, hogy minden kérdésre azonnal tudd a helyes választ, de fontos, hogy ne veszítsd el a hidegvéred. Ne hazudj: Előbb-utóbb úgyis minden kiderül. Ha az interjú első körében rájönnek, hogy hazudtál, akkor már ott elveszíted az esélyed az adott állásra.

HBN