Négyzetkilométerenként tizenkét méhcsalád…

Akt.:
Négyzetkilométerenként tizenkét méhcsalád…
Négyzetkilométerenként tizenkét méhcsalád…
Miskolc – Nagy István: „Vizsgálatok is bizonyítják: a magyar méz minősége kiváló…”

„Immár évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére.” Többek között erről is beszélt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országos Magyar Méhészeti Egyesület konferenciáján Miskolcon.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében végzett vizsgálatok segítik a kiváló mézminőség fenntartását.” Nagy István

Folyamatos vizsgálat

Az államtitkár már több fórumon is kiemelte, hogy Magyarországon átlagos méhcsalád-sűrűség meghaladja a négyzetkilométerenkénti 12 méhcsalád értéket, amivel Európában a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokát foglaljuk el. Nagy István büszkén jelentette ki, hogy a magyar méz minősége kiváló. Arról is szólt, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretén belül végzett mézvizsgálatok segítik a kiváló mézminőség fenntartását. A minőség-ellenőrzést az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi, amelyek keretében monitoring-vizsgálatokat és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytatnak.

Értékesítés

A méhészek egyébként a megtermelt méz 73 százalékát nagybani felvásárlóknak, kereskedőknek hordósan, 1 százalékát kiszerelve kiskereskedőknek, üzleteknek, további 1 százalékát ipari felhasználóknak 25 százalékát pedig közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik – tudtuk meg. A Földművelésügyi Minisztérium és az OMME stratégiai partnerségi megállapodásának köszönhetően közös munka folyik például a növényvédelemmel kapcsolatban. Ennek lényege, hogy a szabályrendszer garantálja azokat a feltételeket, amelyek a méhekre veszélyt nem jelentő, optimális gazdálkodást tesznek lehetővé. A méhészkedés jelentősége egyébként milliárdokban mérhető.

A megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is elvitathatatlan a jelentősége, a 100 leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát ugyanis rovarok porozzák be.

ÉM-SZB