Nagyvilág

2010.06.09. 17:51

MEXIKÓI-ÖBÖL: 72 órás határidőt adott az amerikai kormány a BP-nek

<p>72 órás határidőt adott szerdán az amerikai kormány a BP-nek, hogy előálljon egy tervvel a Mexikói-öböl olajszennyeződésének megállítására.</p>

A kormány megbízottja, James Watson, a parti őrség ellentengernagya azt mondta: levélben utasította a BP-t, hogy mutassa be tervét három napon belül a tenger mélyében ömlő olaj elfojtására alkalmas kitörés gátlóval kapcsolatban, és tárja fel, hogy miként szándékozik a tengerbe került szennyeződést felszámolni.


"A BP-nek mindkét tervet be kell mutatnia, a végrehajtás idejének megjelölésével együtt és a 72 órás határidő attól kezdve indul, hogy megkapták a levelet - ez áll a parti őrség közleményében. Tony Hayward, a BP vezérigazgató egy hete közölte, hogy sikerült ráhelyezni az olajfogó "sapkát" a kitörés gátlóra, miután levágták a berendezésről a sérült felszálló vezetéket. A parti őrség kedden azt közölte, hogy a BP mérnökeinek sikerült befogniuk csaknem 15 ezer hordó mennyiségű olajat hétfő óta az 1500 méteres mélységbe süllyedt fúrótorony sérült vezetékéből.

Jelenleg nem tudni, hogy mennyi olaj ömlik a tengerbe a sérült fúrótoronyból. Szakértők szerint az ömlést legkorábban két hónap múlva lehet teljesen megszüntetni. Akkor érhetik el a BP mentesítő fúrásai több ezer méterrel a tengerfenék alatt az olajkút csövét. A cég két ilyen fúrást kezdett, az egyiket május 2-án, a másikat május 16-án, és a cég szerint várhatóan mindkettő, augusztusban fejeződik be.

Az amerikai kormány nevében küldött levél címzettje Doug Suttles, a BP operatív igazgatója. A levélben a kormánybiztos aggodalmát fejezi ki annak a hajónak a kapacitása miatt, amelybe pumpálják a tenger mélyéből felszívott olajat. A levélben megfogalmazott legfőbb aggodalom azonban az, hogy nem áll-e le a mentőművelet a közelgő hurrikán-szezon miatt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!