Negyvennégy Békés megyei település közösen vásárolja a földgázt

A szabadpiacról vásárolják a földgázt, erről döntött 44 Békés megyei település és a megyei önkormányzat kedden. Az önkormányzatok azért fogtak össze, hogy spóroljanak a fűtésszámlán, együtt ugyanis olcsóbban tudják megvenni az energiahordozót.

A földgázellátásról szóló törvény idén július elsejével változott meg. A változások értelmében bizonyos feltételek mellett a fogyasztók a szabadpiacról is megvásárolhatják a földgázt. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy, hanem több szolgáltató között is választhat, és adott esetben olcsóbban juthat földgázhoz. A gázvásárlásra társult Békés megyei települések úgy számolnak, hogy együtt akár 20 százalékkal is olcsóbban tudják megvenni az idei fűtési szezonra a földgázt.

A közös beszerzésről szóló konzorciumi megállapodást kedden Békéscsabán írta alá negyvennégy települési önkormányzat és a megyei önkormányzat 13 intézménye. A közös beszerzés évi 10 millió köbméter földgázt jelent, értéke több mint bruttó egymilliárd forint.

Farkas Zoltán a Békés megyei önkormányzat elnöke a megállapodás előtti sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg az úgynevezett egyetemes szolgáltatói ár, amelyet központilag határoznak meg 140 forint bruttó köbméterenként. Számításaik szerint a szabadpiacon ennél kedvezőbben, 95-100 forintért juthatnak a földgázhoz. A közbeszerzési eljárást szeptember végéig le akarják bonyolítani, hogy, a fűtési szezonra már megköthessék a szerződéseket.

Babák Mihály Szarvas polgármester elmondta a jelenlegi gazdasági helyzetben egy önkormányzat sem engedheti meg magának, hogy ne spóroljon. Babák Mihály kiemelte: a jövőben a közös beszerzések előnyt jelenthetnek akár a piacon, akár a pályázatokon.

Fekete Zoltán Okány polgármestere arról beszélt: a közös beszerzés éves szinten több mint 2 millió forintos megtakarítást jelent majd az önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy az évi 20 milliós forráshiánnyal küzdő kistelepülés, ennyivel csökkentheti költségvetési hiányát.