Helyi közélet

2017.10.23. 07:56

Pázmán lovag kalauzolt az Arany 200 buszra

Miskolc - Kétszáz avasista diák szavalta el a Mindvégig című Arany-költemény néhány versszakát.

Miskolc - Kétszáz avasista diák szavalta el a Mindvégig című Arany-költemény néhány versszakát.

„Arany János költeményeinek elszavalása mindenkor felér egy tisztítókúrával, mert Arany János maga a tisztaság” – mondta Balázs István, a Múzsák Kertje Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Arany 200 busz Miskolcra érkezése hivatalos megnyitójának nyitányaként az Avasi Gimnázium előtt ­Flach Antal zongorakíséretével Arany János Pázmán lovag című vígballadáját adta elő.

Arany János szavalása felér egy tisztító­kúrával." Balázs István

Nyelvi játék Arany Jánosra

Egy nyelvi játékra is alkalmas volt a napsütéses őszi délelőtt. „Ha Arany nevéből elhagyjuk a magánhangzókat és marad az ‚r’ és az ‚ny’, a két hangzó olyan szavakká egészíthető ki, amelyek Arany János patyolattiszta életének, pályafutásának mérföldkövei…” Sorolta: „arány”, „erény”, és ha mindez megvan, akkor összeáll az „irány”.

Mindez abból az alkalomból hangzott el, hogy – mint Tóth Arnoldtól, a Herman Ottó Múzeum igazgatójától megtudtuk – Miskolcra is megérkezett országjáró körútja fontos állomásaként az „Arany 200 busz”.

A Petőfi Irodalmi Múzeum országjáró mozgótárlata a miskolci Herman Ottó Múzeum közreműködésével egészen szerdáig délelőttönként valamelyik középiskola közelében, délutánonként pedig a Szent István téren várja az érdeklődőket.

„Az ingyenesen látogatható Arany-busz versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A beépített, fából készült installációk és a manuális játékok, valamint a digitális eszközök nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, a költő életének és kultuszának helyszínei.

Kipróbálható a Toldi erőjáték, valamint a látogatók meghallgathatnak verseket és rappelt Arany-szövegeket is. A busz melletti pihenőben alkalom nyílik Arany-kötetek lapozgatására, kvízek kitöltésére, vagy éppen arra, hogy bárki kipróbálja erejét egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel” – foglalta össze Takács Erika tárlatvezető.

A Tetemrehívás a kedvenc

Mély mondanivalója van a költőnek valamennyi olvasójának." Elek Zsófia

„Én nagyon szeretem Arany János költészetét” – mondta el Elek Zsófia, az Avasi Gimnázium diákja, aki „vezérszavaló” volt, amikor a Mindvégig című költeményt 200 avasista diák mondta el, köszöntve a busz érkezését.

Fotó: Ádám János

– Nagyon sokat foglalkoztunk vele irodalomórán, és én voltam versmondó versenyen is. Szerintem nagyon mély mondanivalója van a költőnek az olvasó számára. És ha az olvasó ezt megérzi, megérti, akkor olyan értéket kap, amit nagyon kevesen tudnak manapság. Nekem – azt hiszem – a Tetemrehívás a kedvenc Arany-balladám…”

Kétszáz esztendő üzenete

Kiss János, Miskolc alpolgármestere annak a reményének adott hangot, hogy kétszáz esztendő múlva, 2217-ben az akkori fiatalok legalább annyira büszkék lesznek majd a mostani fiatalságra, mint mi büszkék lehetünk a kétszáz évvel ezelőttiekre, azaz Arany Jánosra és ifjú kortársaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában