Negyven úton fizethetnek a “nagyok”

Miskolc – Elkészült a fizetős főutak listája, amelyeken április elsejétől fizetniük kellene a D4-es járműosztályba tartozó (azaz a 12 tonnánál nehezebb) teherautóknak.
Letölthető: A díjfizetés tervezete [.pdf – 114KB]

A szaktárca honlapján olvasható tervezetben 40 főútszakasz szerepel, köztük a 26-os Miskolc-Sajószentpéter közötti szakasza. Mint arról korábban is hírt adtunk, ezeken a részeken az autópályákon is használatos matricával közlekedhetnek majd az érintett járművek.

Igazságosabb díjfizetés

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szándéka, hogy igazságosabb legyen a díjfizetés rendszere – olvasható a tárca honlapján. Indoklásként az is szerepel, hogy jelenleg a gyorsforgalmi úthálózat 70 százalékán közlekedők fizetik a gyorsforgalmi úthálózat fenntartási költségeihez a hozzájárulást, hiszen 30 százaléka ingyenesen vehető igénybe.

Ez azért jelent gondot, mert hazánkban jelentős a tranzitforgalom, ami zavarja a lakosságot, növeli a balesetveszélyt, és jelentős károkat okoz az úthálózatban, ugyanakkor az úthálózat karbantartásával kapcsolatos költségekhez első sorban a nemzetközi teherforgalom nem járul hozzá. A tárca törekvése, hogy az út elhasználódásáért legnagyobb mértékben felelős tehergépjárművek nagyobb arányban járuljanak hozzá az út fenntartását szolgáló bevételekhez.

Fokozatos bevezetés

A szaktárca a napokban közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az útdíjfizetési rendszer kiterjesztésének elveiről, a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló (díjas és díjmentes utak, útszakaszok körét meghatározó) GKM-rendelet tervezetét, amely több módosítást is tartalmaz. A díjfizetési kötelezettség kiterjesztésére fokozatosan kerülne sor.
Első lépésként 2007. április 1-jétől a 12 tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek az eddig ingyenes autópálya-szakaszokat és az autóutakat is díjfizetés ellenében vehetik igénybe. (Kivételt képeznek az egyes autópályák fővárosi bevezető szakaszai, illetve az M0 autóút.) A 12 tonna alatti tehergépjárművek (D2, D3 kategória) számára 2008. január 1-től javasolja a tervezet a kiterjesztést.
A személygépkocsik az autóutak teljes körét, valamint a rendeletben kijelölt autópálya-szakaszokat továbbra is díjmentesen használhatják.

Ami nem változik

Az egyes díjkategóriákban, a díjakban és azok megfizetésének ellenőrzésében, a pótdíjakban, valamint a matricák típusaiban nem történik változás. A tervezet nem változtat az alanyi díjmentességet élvezők körén sem (például fegyveres erők, rendvédelmi szervek, útkezelők).

UM