Friss hírek

2008.10.13. 14:38

Környezetvédelmi termékdíj: a legtöbb érintett nem ismeri a jogszabályokat

<p>Július óta 293 termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzést végzett a Vám-és Pénzügyőrség, ebből 142-t már befejeztek és 99 esetben találtak szabálytalanságot. Ez azt jelenti, hogy tízből hét vállalkozás nem, vagy nem megfelelően tett eleget bejelentési és bevallási kötelezettségének. Tánczos Zoltán vámigazgató-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: főleg a kereskedelmi csomagolóanyagokkal kapcsolatban jelentkeztek problémák, például a pékeknél, henteseknél és zöldségeseknél.</p>

A környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály 1996 óta létezik. Egyes környezetszennyező termékek megadóztatásával környezetvédelmi célokat szolgál. Termékdíjat a gumiabroncs, a hűtőberendezés, a hűtőközeg, a csomagolás, az akkumulátor, a reklámhordozó papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezés illetve bizonyos kőolajtermékek belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után kell fizetni.

Az eddigi ellenőrzésekkor kiderült, hogy sok gazdálkodó bevallást sem nyújtott be, sőt, a termékdíjköteles munkájukról bejelentést sem tettek. A pénzügyőrök szerint ennek oka, hogy sokszor nem is tudtak a kötelezettségről, de még rosszabb, hogy olyanok is voltak, akiket a túl sok adminisztráció riasztott vissza. Az adminisztrációs kötelezettségeket ugyanis a jogszabályok ismeretének hiányában nem vállalták a könyvelőik.

A VPOP az év eleje óta látja el a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóhatósági feladatokat. A VPOP az első hat hónapjában moratóriumot hirdetett, vagyis júliusig nem ellenőriztek és nem szankcionáltak.

Az érintettek a VPOP vam.gov.hu című internetes oldalán találhatnak részletes felvilágosítást a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségekről, szabályokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!