Negyven ember faluja, tízannyi vendéggel

Nemzetközi Csereháti Fesztivál Litkán
Nemzetközi Csereháti Fesztivál Litkán - © Fotó: Ádám János
Litka – „Örömmel tudatom mindenkivel, a szeptember 6-ai rendezvényünkhöz sikeresen pályáztunk a Visegrádi Alapnál. A „Nemzetközi Csereháti Fesztivál a Legkisebb Határfaluban” címmel tartandó rendezvényünkre várunk Litkán!” – olvastuk a település Facebook-oldalán. Mi is elfogadtuk a meghívást.

Mire odaértünk, javában rotyogtak a bográcsokban a különféle, ínycsiklandó ételek a házigazdákon túl a péderieknél, kamaróciaknál, buzitaiaknál, a hidasnémetieknél, a fulókércsieknél, és a „Közös Hivatal Szalaszend” feliratú sátor előtt.

Versenyben főztek, ahány csapat annyi félét, többek között csülköt, töltött káposztát, halászlét, babgulyást.

Holecsko Józseftől, a két felvidéki polgármester egyikétől igyekeztünk kitudakolni, mi a péderi babgulyás titka, ám ebbéli szándékunkban már a hozzávalóknál csődöt mondtunk.

– Eredetileg hagymalevessel készültünk, de a polgármester azt mondta, az egy ilyen nemzetközi találkozóra egyszerű volna. Csakhogy mi egyebet nem hoztunk magunkkal, mint sót és hagymát. Így, aki erre járt, mind adott valamit – bolondított bennünket.

Azt viszont már komolyan tette hozzá: Kardos Endre polgármesterrel 2011-ben találkozott először a buzitai gyermeknapon: ott tudta meg, hogy Litkét mindössze jószerivel 10 család lakja. „Már akkor megegyeztünk: bármi legyen, megtaláljuk egymást. Ez már a harmadik hasonló összejövetel, amikor felhívott, csak annyit mondtam: mi az elvárás, mi jövünk, s hozzuk, amit kell. Ez nem lehet pénzkérdés!”

ÉM-SzK