Négyszeres világbajnokkal tesztelt Turán Frigyes

Négyszeres világbajnokkal tesztelt Turán Frigyes
Budapest – Noha már jó néhány éve visszavonult, Tommi Mäkinen élő legenda, neve hallatán a ralirajongók ma is felkapják a fejüket.

A négyszeres rali világbajnoknál eredményesebb pilóta csak egy van a sportágban (bizonyos Sébastien Loeb), ezért aztán nem meglepő, hogy Turán Frigyes nagy megtiszteltetésnek vette, s azonnal örömmel mondott igent: kipróbálja a világbajnok csapatának N-csoportos Subaruját. – tájékoztatta a Borsod Onlinet a Turán Motorsport.
A tavalyi bajnokság ezüstérmese tett már egy próbát ezzel a típussal (néhány hete a Prodrive-nál), de havon menni, ráadásul egy négyszeres világbajnok tanácsait követve azért egészen más…
„Hirtelen jött a lehetőség, s tulajdonképpen csak annyi információnk volt, hogy ha van kedvünk, akkor a Tomi Mäkinen Racingnél kipróbálhatjuk a Subarut. Kapva kaptunk az alkalmon, s mivel a Prodrive mellett ez a másik csapat, amely vadonatúj Subarukat épít, elképesztően magas színvonalú munkát láttunk. Eredetileg abban reménykedtem, hátha tudok személyesen is találkozni a világbajnokkal, végül azonban ennél sokkal többet kaptam – ő mutatta be az autót, elvitt egy tesztkörre” – mondta Synergon Turán Motorsport pilótája.

Kipróbálták

Igazi finn pályán próbálták ki a versenygépet: ugratókkal teletűzdelt, dobálós, mégis gyors nyolc kilométer volt, amelynek során a négyszeres világbajnok ült a volán mögött, Turán Frici pedig a jobb oldalon. Persze az első menet után neki is volt lehetősége kipróbálni a versenygépet, de addigra már jó néhány hasznos tapasztalatot szerzett, s akkor már a csapat igazgatója foglalta el a navigátorülést
„Ha eddig nem tudtam volna, most világosan kiderült számomra, hogy miért négyszeres világbajnok Tommi Mäkinen. Tudni kell rólam, hogy alapvetően nem érzem jól magam a jobb oldali ülésben, sőt, kifejezetten utálok ott ülni, de most egy hangom sem volt, tökéletes biztonságban éreztem magam az autóban, amellyel Kristian Sohlberg indult előző héten az Arctic-ralin, s amelyet most Mäkinen vezetett. Négy kilométer után kiszállt és állított a gátlókon, és még szabadkozott is egy kicsit, hogy nem teljesen úgy viselkedik a gép, ahogyan kellene. Az állítás után érezhetően gyorsabban ment, s jópofa érzés volt mellette ülni. Már abból, ahogyan és amennyit az autóval foglalkozott, látszott, hogy megszállottja ennek a sportnak… Ugyanolyan intenzitással vezeti a céget, mint amilyennel versenyzett, s jó volt egy hozzám hasonló fanatikussal találkozni, aki szintén a raliért él… Nagy élmény volt mellette ülni.”

Nem döntött

Az ülésállítás után (Frici majd’ egy fejjel magasabb, mint Mäkinen) a magyar versenyző próbálhatta ki a Subarut, s ha eddig hezitált is, most már biztosra veszi, hogy tetszik neki. A végső döntést azonban még nem hozta meg – a következő napokban erre is sor kerül –, sőt, egyelőre az sem biztos, hogy a hazai bajnokságot választja, vagy a nemzetközi mezőnyben próbálja ki magát.

 További hírek a boon-sportoldal kategóriából