Négyszeres életfogytiglanra való bűncselekményt követett el Encsen

Encs – Példás büntetést kapott elsőfokon az a férfi, aki előbb saját lakását, majd anyósa házának ajtaját lángra lobbantotta Encsen.  A Büntető törvénykönyv

Kis híján tragédiába torkollott az encsi férfi által még 2006-ban ittasan elkövetett nagyon súlyos megítélésű cselekmény, amikor részegen kinyitotta lakásának konyhájában lévő gázpalack csapját, majd meggyújtotta a szőnyeget és távozott. Néhány perc múlva pedig már – a közelben lévő – anyósa lakásának ajtaját lobbantotta lángra egy Molotov koktéllal. Pedig tudta, hogy mindkét gyereke, volt felesége és anyósa is bent alszanak. Viszonylag gyorsan észrevették a füstöt és a tüzet a lépcsőházbeliek, és tűzoltót hívtak. A gyors beavatkozásnak köszönhetően senki nem sérült meg.

A szakértői vélemény szerint azonban, ha a lángokat később veszik észre, vagy az oltás bármilyen okból csak később kezdődhetett volna meg, a lépcsőház kürtőhatása miatt kiterjedt volna a tűz. A továbbterjedésnek reális esélye volt. Ezért nem meghatározható számú személy, és előre fel nem becsülhető vagyontárgy ténylegesen veszélybe került- ez szerepelt a perbe fogott férfi vádiratában. Ezért az előzetes letartóztatásban lévő férfit különös kegyetlenséggel, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és mással vádolták meg.

Akár négyszeres életfogytiglan

A B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Szabó József vezette bírói tanácsa elé került ügyben a napokban született elsőfokú ítélet. Lényegében a váddal egyezően állapította meg a történeti tényállást a taláros testület is, a rendelkezésre álló tárgyi bizonyítékok és tanúvallomások alapján. A vádlott írásban tett vallomást, amiben kijelentette, hogy nem akarta megölni családtagjait. Pedig annak idején, a vádismertetéskor elhangzottak szerint a gyújtogatás estéjén az is elhangzott: „Még az éjszaka vér fog folyni! Nekem nyugodt éjszakám lesz, mert megöllek benneteket.” A bíróság a határozathozatalkor rövid indoklásában egyebek mellett arról beszélt, hogy ezért, a többszörösen minősülő bűncselekményért akár négyszeresen is életfogytiglanra lehetne ítélni a vádlottat, ha azt a jog Magyarországon megengedné. Kijelentette, hogy az alkohol felszabadítja az alapvető gátlásokat is, ami általában visszatartja az embert a bűnelkövetéstől. Ha az ital elmossa ezeket a gátakat, könnyen bekövetkezik a baj. Arról is beszélt, hogy senki nem kötelezhető arra, hogy álmából öt percenként felkeljen és megnézze, nem akarnak-e vele szemben bűncselekményt elkövetni, rágyújtani a házat. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a védelem és vádlott azonban fellebbezést jelentett be ellene.

Előzmény:

“Még az éjszaka vér fog folyni!”- mondta az encsi vádlott
Tagadta az emberölési szándékot az a férfi, aki családtagjaira gyújtotta Encsen a lakást.
hirdetés


hirdet�s