Magyarország

2012.04.17. 15:32

Átlakul a kormány: Varga Mihály lesz az IMF-főtárgyaló, Balog Zoltán pedig az erőforrás-miniszter

Budapest, 2012. április 17., kedd (MTI) - Az Origo hírportál birtokába jutott néhány információi, hogy a két héten belül várható kormányátalakítás során milyen személycseréket hajt végre.

Budapest, 2012. április 17., kedd (MTI) - Az Origo hírportál birtokába jutott néhány információi, hogy a két héten belül várható kormányátalakítás során milyen személycseréket hajt végre.

Eszerint Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felelhet majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért, Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert pedig Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár válthatja. A lap úgy tudja, csere lesz a Fidesz-frakció élén is, ahová Rogán Antal kerülhet. A Kormányszóvivői Iroda azt közölte, sajtóértesüléseket nem kommentál.

Az Origo keddi cikke szerint Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Fidesz alelnöke veszi át Fellegi Tamás helyét az IMF-fel folytatott tárgyalásokért felelős poszton, és ő tartja majd a jövőben a kapcsolatot a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel. A váltás - illetve a kormányátalakítás - bejelentése a hírportál információi szerint nagyban függ attól, hogy megkezdődnek-e addig a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az EU delegációjával a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretről.

A lap úgy tudja, Varga Mihály helyét a Miniszterelnökségen Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője veszi át, a hivatalnál azonban további két államtitkár is munkába áll: Szijjártó Péter, Orbán Viktor kormányfő eddig államtitkári rangban, de miniszterelnöki biztosként dolgozó szóvivője kilép majd mostani szerepéből, és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, továbbá államtitkári rangot kap a Miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor is.

Az Origo úgy értesült, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Balog Zoltán váltja majd Réthelyi Miklóst a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) élén. Miután Balog Zoltán a felzárkóztatási ügyeket is megtartja, sőt az egyházügyi államtitkárság is átkerül a Nefmihez, "végképp mamutszervezetté válik az eddig is legnagyobbnak számító csúcsminisztérium" - írták, hozzátéve, hogy információik szerint Balog Zoltán szabad kezet kért a miniszterelnöktől a "rendrakásra", az esetleges államtitkárcserék közül pedig a leggyorsabb és a legbiztosabb Szőcs Géza kulturális államtitkár leváltása lehet.

A hírportál cikke szerint a Miniszterelnökség élére távozó Lázár János fideszes frakcióvezető helyét Rogán Antal V. kerületi polgármester veszi majd át.

Az MTI megkereste az Origo kormányátalakításos cikkével kapcsolatban a Kormányszóvivői Irodát, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy "a Kormányszóvivői Iroda a kormánydöntések tájékoztatásában vesz részt, sajtóértesüléseket nem kommentál".

Orbán Viktor miniszterelnök a 24 Óra című Komárom-Esztergom megyei lapban múlt pénteken megjelent interjúban közölte, hogy változások lesznek a kormányban, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!