Sport

2015.11.12. 23:33

Megvolt az extra: diósgyőri bravúr Nápolyban

Miskolc, Nápoly - Megnyerte a csoportrangadót az Aluinvent-DVTK a női kosárlabda Európa Kupában.

Miskolc, Nápoly - Megnyerte a csoportrangadót az Aluinvent-DVTK a női kosárlabda Európa Kupában.A női kosárlabda Európa Kupa G-jelű kvartettjének 3. fordulójában, csütörtökön este Nápolyban játszották a csoport rangadóját, amelyen a Mapei DIKE Napoli az Aluinvent-DVTK csapatát fogadta. Az olasz bajnokságban gyengén szereplő együttes, amelynek a nemzetközi porondra egy másik csapata is van, ezúttal mind a hat légiósára számíthatott, szemben a nemzeti meccsekkel, amelyeken ennek csak a fele szerepeltethető. De nem csak ők, hanem a Diósgyőr is a legerősebb összetételében készülhetett az összecsapásra, a hazaiakhoz hasonlóan, szintén a győzelem vágyával. Színtiszta női mezőnyben, ugyanis a meccs ellenőre, és a játékvezetői hármasa egyaránt a hölgyek közül került ki.

A hazai nézők nem voltak túl sokan, valamivel több mint fél házat töltöttek meg. Pontosabban nem csak ők, hiszen ezen a mérkőzésen a másik oldal is képviseltette magát, hiszen néhány (szám szerint kilenc) diósgyőri fanatikus is repülőgépre ült a mérkőzés napján, hogy a helyszínen szurkoljon kedvenceinek, így a Korzó Boys drapi a világnak ezen részére is ,,elutazott”. A meccs előtt pedig szólt a Diósgyőr induló, a vendég drukkerek énekeltek a lelátón...

Késéssel

Az összecsapás pár perc késéssel indult, ugyanis a játékosokat lekapcsolt lámpáknál, fényszóró megvilágítás közepette, füstgép beindításával mutatták be, aminek az volt a szépséghibája, hogy az izzóknak újra be kellett melegedniük, ami eltartott több mint 8 percig, arra viszont esély sem volt, hogy a füst rövid idő alatt kimenjen a 6 méter belmagasságú csarnokból...

Meglepetésre a hazaiak két litván válogatottja, Petronyte és Narviciute kimaradt a kezdőből, a meccs pedig Burdick büntetőjével indult. De csak egy ment be neki, a túloldalon Czanknak viszont egy sem. Az egész mezőny rosszul dobott, több mint három percen át nem eset gól, egészen addig, amíg az igazi hazai, az olasz Bocchetti be nem vágott egy triplát (4-0). Nem sokkal ezután elszállt az eredményjelző és óra, emiatt állt a játék perceken át, majd az ,,újrakezdődött” meccsen Achonwa szerzett centergólt, amire végre Brewernek sikerült válaszolnia - 4,5 perc játék után ez volt a DVTK első gólja (6-2). A folytatásban Rasheed után Burdick szerzett két középtávolit, a 8. percben pedig már 10 egység volt a két együttes között (17-7). És ez csak tovább romlott, a kissé bágyadtan védekező diósgyőriektől ellépni látszottak a nápolyiak (22-10). Ezt López edző időkéréssel próbálta kompenzálni, és azért lett csak 12-es difi a negyed végére, mert Jovanovic bedobott két időn túli büntetőt, azok után, hogy a dudaszó pillanatában Burdick fautolta őt (24-12).

A második tíz percet, idomulva az ellenfél szerkezetéhez, a DVTK is alacsonyabb felállásban kezdte, majd a 12. percben csak pályára lépett Petronyte is (26-13). A vendégek közül ekkoriban csak Rasheed játszott eredményesen, második triplája után a 14. percben két büntetőt is bevágott, amivel a hazaiak időkérését váltotta ki (26-20). A visszatérés után Szécsi a támadóidő lejártának pillanatában, majd Rasheed szokás szerint, Czank pedig a palánk alól szerzett duplát, és a 16. minutában egyenlő lett az állás (26-26). A következő percben pedig az épphogy becserélt Bálint hármasával először vezetett a meccs folyamán a DVTK (27-29), és amikor Szécsi újfent betalált ismét hazai pauza következett (27-31). Ez sem segített a nápolyiakon, mert a Diósgyőr nem csak kitűnően védekezett, és a lepattanókat is parádésan szedegette, de jól is dobott. Horváth B. hármasa után Szécsi értékesített két büntetőt (27-36), majd Bálint büntetett. Ezt követően Ivezic hosszú hazai kosárcsendet tört meg, de a negyed végén Bálint még odaszúrt egyet oda a hazaiaknak (29-40).

Fordulás után

A térfélcserét követően Rasheed megszerezte a 17. pontját majd egy remek asszisztot adott a kitűnő formában lévő bedobó, ezúttal Jovanovicnak (29-44), jött is hazai időkérés. Válaszként hármasával vette a lépéseket a DIKE, egy faultos kosár után két tripla következett, amibe Czank szólogatott bele, sima kettesekkel (38-48). A DVTK uralta a meccset, nem nagyon engedte 10 ponton belülre a hazai csapatot, bár ebben a játékrészben a dobások azért annyira nem sültek, de a védekezésben túl nagy gond nem volt (45-53).

A záró játékrész elején a hazaiak, ha szépen lassan is, de termelgettek, miközben a DVTK három percen át képtelen volt a gyűrűbe találni. A 34. percben 51-53-nál jött is López edző időkérése, ami után kemény küzdelem folyt, és 52-53-nél Czank 10 méterről vert be egy triplát – ez volt a negyed első vendég találata. Zónára álltak át a pirosak, és Jovanovic duplája után Czank szerzett egy leindításos gólt, amivel hazai pauzát generált (52-60). A csapatkapitány megnyugtató pontjai után a DIKE játéka kapkodó lett, a hárompontos dobásokat erőltették, de a pontatlan kísérletek után a DVTK szedte a lepattanókat. És bár a pirosakban nem volt ponterő, de a védekezéssel tartották magukat, egészen a végéig.

A második negyedbeli szenzációs játékával a DVTK megnyerte a csoportrangadót, és szinte biztos, hogy ezzel a továbbjutást is kiharcolta a csoportból.


Palavesusvio: a Vezúv árnyékában

A Mapei DIKE Napoli otthonáról, a Palavesuvio Sport Komplexum 2-es játékcsarnokáról nem mondható el, hogy korszerű létesítmény. Egy nagy hangár, a lakat alatt lévő nagy sportcsarnok árnyékában, ahol több sportág is egy tető alatt készül. A bal oldalában a küzdősportosok, középen a kosarasok, balra a röplabdázók. A középsőket fal választja el a többiektől, a 70-es évekbeli betonépítményben: a kosarasok otthonában kb. 600 ember fér el, akik kénytelenek állni, mert ülő alkalmatosságként csak a csupasz beton szolgál, ahonnan vélhetően a fapadot nemrégiben szedték fel, mert a csavarok helyei még látszódnak. Szóval, aki nem akar aranyeret kapni, az vagy szigetelő anyaggal érkezik a meccsre, hogy leülhessen, vagy állva szemléli a történéseket. Kabátban. Merthogy fűtés az a nincs csarnokban, így a kinti 12 Celsius fok kúszik be rendesen, nehogy felforrósodjon odabent a hőmérséklet (vagy a hangulat). De minek is lenne fűtőtest egy olyan város sportkomplexumában, ahol novemberben az átlagos minimum hőmérséklet 8 Celsius fok (és a leghidegebb, amit itt valaha feljegyeztek ebben a hónapban az -2 fok volt).


Jegyzőkönyv

Mapei DIKE Napoli (olasz) – Aluinvent-DVTK

53-60 (24-12, 5-28, 16-13, 8-7)

Nápoly, 300 néző. V.: Tomic (horvát), Csender (romániai), Stoyanova (bolgár).

Mapei DIKE Napoli: Quinn (7/3), BOCCHETTI (12/9), IVEZIC (14/3), Burdick (11), Achonwa (6). Csere: Petronyte (3), Ceccarelli (-). Vezetőedző: Roberto Ricchini.

Aluinvent-DVTK: CZANK (11/3), Likhtarovich (-), RASHEED (17/6), Brewer (5), Horti (1). Csere: JOVANOVIC (10), SZÉCSI (6), Horváth B. (3/3), BÁLINT (7/3). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Roberto Ricchini: – Kevesebben voltunk, és nem is ment ma valami jól a játék, a második negyedben nagyon megtorpantunk a jó kezdés után.

Miguel del Jesús López Alonso: – Szép győzelmet arattunk, az Európa Kupa egyik legerősebb játékoskeretével rendelkező csapat otthonában. Az első félidőben inkább támadásban, a másodikban harcos védekezéssel tudtunk extrát nyújtani, és komoly csapatmunkáéval megnyerni a mérkőzést. ​


A csoport állása

1. Aluinvent-DVTK 3 3 - 216-182 6

2. Mapei DIKE Napoli 2 2 - 193-183 5

3. Valuson KP Brno 3 1 2 205-194 4

4. Orange Blizzards 3 - 3 169-223 3


A csoportból hátralévő mérkőzések

4. forduló

  • 2015. december 3. (csütörtök), 20.30: Mapei DIKE Napoli – Orange Blizzards
  • 2015. december 4. (péntek), 18.30: Aluinvent-DVTK – Valosun KP Brno

  • 5. forduló

  • 2015. december 9. (szerda), 18.00: Valosun KP Brno – Mapei DIKE Napoli
  • 2015. december 10. (csütörtök), 20.30: Orange Blizzards – Aluinvent-DVTK

  • 6. forduló

  • 2015. december 16. (szerda), 18.30: Aluinvent-DVTK – Mapei DIKE Napoli
  • 2015. december 16. (szerda), 20.30: Orange Blizzards – Valosun KP Brno

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!