Négypontos megállapodás az ötpárti tanácskozáson

Négy pontban sikerült megállapodnia az öt parlamenti pártnak a szerdai egyeztetésen – a Költségvetési Tanács létrehozásában, a stabilitási és adóreform alap létrehozásában, a költségvetési plafontörvény kérdésében és abban, hogy kezdeményezik a kormánynál, hogy nyújtson be 2009-es adótörvényt – jelentette ki Kóka János, az SZDSZ és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a tanácskozást követően. A Fidesz szerint az ötpárti találkozó bíztató kezdetet jelentett, de igazi áttörést nem hozott. Az egyeztetések egyébként szakértői szinten még szerdán folytatódnak.

A pártok egyetértettek abban, hogy a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslatban az eredeti terveknél is alacsonyabbnak kell lennie a plafon mértékének, valamint ezzel párhuzamosan a költségvetés kiadási oldalának is csökkennie kell, pontos összegeket azonban nem árultak el. Szintén egyetértés született a pártok között a Költségvetési Tanács összetételéről: eszerint biztosan delegál a tanácsba egy tagot a köztársasági elnök, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ), az azonban egyelőre kérdés, hogy az MNB és az ÁSZ elnöke, vagy az általuk jelölt másik személy vesz-e részt a testület munkájában. Egyetértettek a pártok az SZDSZ által kezdeményezett stabilitási és adóreform alap létrehozásában, valamint abban is, hogy kezdeményezik a kormánynál, hogy a kabinet nyújtson be új adótörvényeket 2009-re.

Kóka János elmondta: az SZDSZ szeretné, ha 2010-2011-től úgy csökkennének a költségvetési plafon hatására az állami kiadások, hogy évente egy százalékkal csökkenhessen az adócentralizáció. A liberálisok bíznak abban is, hogy a költségvetési plafontörvény hatására már 2009-től adóegyszerűsítést lehet végrehajtani.

Szabó Lajos (MSZP) leszögezte: a kormánypárt kész megszavazni a szigorúbb költségvetési plafonról szóló javaslatot a parlamentben, valamint a szocialisták nyitottak az adórendszert egyszerűsítő, illetve a vállalkozások adóterheit csökkentő változtatásokra.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a találkozó után azt mondta: ragaszkodnak a Költségvetési Tanácshoz, mint kis létszámú, takarékos, erős hatáskörökkel rendelkező független intézményhez, és nem tudják elfogadni a szocialisták javaslatát, akik a tanács mellé egy munkaszervezetet is szeretnének felállítani. Navracsics Tibor megismételte, hogy Magyarországot azért érinti a szomszédos országoknál is erősebben a pénzügyi válság, mert “hiteltelenségi” és vezetési válsággal is küzd. Éppen ezért minden megoldás kiindulópontját a miniszterelnök-csere jelenti.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa hozzátette, az ötpárti egyeztetés után az látszik, hogy az adócsökkentést egyértelműen a Fidesz és a KDNP támogatja, az egyszerűsítésre és a gazdaság fehérítésére vonatkozó javaslatokat mind az öt párt. A politikus kitért arra is, hogy a Fidesz ismét felvetette a kormánytagok személyes felelősségvállalásáról szóló javaslatát a költségvetés végrehajtásával kapcsolatban, ennek érdekében módosító javaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Rétvári Bence, a KDNP képviselője szerint a családok megélhetésének kérdése kerül veszélybe a pénzügyi válság miatt, a bérbefagyasztás, illetve a munkanélküliség növekedésnek veszélye miatt. A magánszférában 200 ezer, a közszférában 100 ezer ember veszítheti el az állását, vagyis megduplázódhat a munkanélküliség Magyarországon – tette hozzá.

Az egyeztetések egyébként szakértői szintén még szerdán folytatódnak.