Négymilliós parlagi bírság

Négymilliós parlagi bírság
Napjainkban 120 hektárnyi elhanyagolt, azaz parlagfűvel szennyezett külterületi földről van tudomása a növény- és talajvédelmi szolgálatnak.

Galambos Gyula, a szervezet igazgatóhelyettese mondta ezt a Napló kérdésére, amikor arról érdeklődtünk, milyen eredménye van a szigorú szemle és büntetés hírének, illetve, hogy mennyi feladatot ad nekik a kényszerkaszálások elrendelése. Az ellenőrzés híre nem ösztönzött minden érintettet a kaszálásra, legalább is ezt jelzi, hogy július 15-től mostanáig 136 esetben összesen mintegy 4,5 millió forint bírságot kellett kiszabni. Harminc alkalommal a kényszerkaszálást is elrendelték. Pénteken ugyancsak nagyütemben irtották a gyomot a volt hajdúsámsoni lőtér területén.

Érdekes lehet nyomon követni, befizetik-e majd a bírságot a címzettek. Eddig ugyanis mindössze 150 ezer forint érkezett a növény- és talajvédelmi szolgálat számlájára. Fellebbezést egyre többet kapnak Galambos Gyuláék. Mint mondta, az egykori tulajdonosok gyakran elfelejtik bejelenteni a földhivatalnál az eladás tényét, vagy az még csak széljegyként szerepel a hivatalban. S akadnak nyilvántartási hibák is.

Tobzódik a parlagfű, s az allergiások panasza elhúzódik egészen a fagy beköszöntéig, addig az írtást is folytatni kell. Mint arról már többször beszámoltunk, a Földmérési és Távérzékelési Intézet a műholdas érzékelővel azonosítja és szemlézi a külterületeket, az adatokat pedig elküldi a földhivataloknak. Ott a nyilvántartás alapján meghatározzák a tulajdonos kilétét, aki értesítést kap a kötelességéről: a területét meg kell tisztítani. Ha nem teszi, bírságot szabnak ki rá, súlyos esetben kényszerkaszálást rendelnek el, amelynek még a költségét is ki kell fizetnie.

Mint Galambos Gyula, a növény- és talajvédelmi szolgálat igazgató-helyettese elmondta, nem kis összegről van szó. Volt olyan tulajdonos, akire a bírsággal együtt 1 millió forint fizetési kötelezettséget róttak ki.

A fellebbezéseket természetesen kivizsgálják, ám a felelősöktől végül szigorúan, adók módjára behajtják a bírságot – ha önként nem fizetnek – mondta Galambos Gyula.

– SZK –