Négylábúak szolgálatban

Négylábúak szolgálatban
Négylábúak szolgálatban
Nyírbátor – A Nyírbátori Határőr Igazgatósága a minap érkezett haza a dunakeszi kiképzőközpontban való fél évig tartó tanulás után hét frissen végzett németjuhász és vezetőik.

A kutya már évszázadok óta sokféle szerepben- fajtától függően vagy akár függetlenül – van jelen az ember környezetében. A kis labdakergető családi kedvencektől, a morgós házőrzőkön és csaholó terelőkutyákon át egészen a komoly kiképzésen részt vett speciális feladatok végzésére alkalmas munkakutyákig. Ember és állat összetartozásának példaértékű megjelenése a dolgos négylábúak és gazdáik kapcsolata.

A Nyírbátori Határőr Igazgatósága a minap érkezett haza a dunakeszikiképzőközpontban való fél évig tartó tanulás után hét frissen végzett németjuhász és vezetőik.

A kutyák kiképzését 10-11 hónapos korban kezdték el és természetesen ebben az iskolában együtt tanult ember és állat. A kutyavezetők valamennyien kiválóan végeztek, a négylábúak közül négyen kiváló, hárman pedig jó minősítést kaptak.

Feladataik specifikumát tekintve, két robbanó-, három kábítószerkereső és két járőrkutya kezdte meg szolgálatát a határátkelőhelyek biztonságosabb működése, a kábítószercsempészet visszaszorítása, és a különféle jogsértések megakadályozása illetve felderítése érdekében.

A szigorú napirend és fegyelmet követelő munka ellenére a kutyák életéből nem marad ki a féltő gondoskodás és a játék sem, hiszen mindannyian családban, gazdáik otthonában kerültek elhelyezésre.

– Dókáné Jászai Judit –