Négyezer voltos feszültség a kerítésben

Négyezer voltos feszültségű biztonsági berendezést telepített a kerítése belső oldalához egy szegedi vállalkozás azért, hogy senki se juthasson be engedély nélkül a telephelyre. A kerítés mellett futó alumínium kábelek a nagyfeszültség ellenére “csak megcsípik” azt, aki megérinti őket, és minderről egy diszpécserközpontban is tudnak.

Általában 4 ezer voltos feszültség van a kerítés mellett futó kábelekben, de előfordul, hogy 9 ezer voltot vezetnek bele az esti zárástól egészen a reggeli nyitásig. A kábelekben futó nagyfeszültség a telepítő cég képviselője szerint nem veszélyes, mert kicsi az áramerőssége, így komolyabban nem tudja megrázni azt, aki hozzáér. Tóth Sándor azt mondja: minden a beállítástól függ, a kellemetlen csípéstől egészen a nagyobb ráhatásig mindenre képes a rendszer.

A telephelyen korábban voltak biztonsági őrök, mégis sokmilliós kárt okoztak a tolvajok, így átalakították a vagyonvédelmi rendszert. Biztonsági őr már nincs, csak az új rendszer, amely a kötelező figyelmeztető táblák kihelyezése előtt senkinek sem tűnt fel.

A tulajdonos szerint minden engedélyük megvan. A megyei vagyonvédelmi kamara vezetője szerint azonban etikátlan és a kisgyerekekre vagy az idős emberekre akár veszélyes is lehet az elektromos jelzőrendszer. Német Ferenc, a Csongrád Megyei Vagyonvédelmi Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy vannak sokkal humánusabb megoldások is.

Az orvosok szerint a rendszer főleg azokra lehet veszélyes, akik szívritmusszabályozóval élnek, mivel az áram miatt a pacemaker akár le is állhat.Sporthírek