Négyezer vendég a londoni magyar fesztiválon

Akt.:
London, a szervezők egy csoportja, balról-jobbra: Acsai Boldizsár, Dudás Anita, Gyügyei Erika, Verbászi Betty, Pál Andrea, Lusánszky Anita, Fátyol István Olivér
London, a szervezők egy csoportja, balról-jobbra: Acsai Boldizsár, Dudás Anita, Gyügyei Erika, Verbászi Betty, Pál Andrea, Lusánszky Anita, Fátyol István Olivér - © Fotó: Magánarchívum
London, Miskolc – A miskolci származású főszervező elégedett, és már tervezik is a következőt.

Sokkal jobban sikerült a vártnál a magyar fesztivál Londonban, mondta lapunknak Fátyol István Olivér, aki Miskolcról költözött a brit fővárosba 17 évvel ezelőtt. A fesztivált június 16-án tartották, a szervező a Magyar Kultúra és Örökség Alapítvány volt, amelynek Olivér az elnöke. (A szervezők között több miskolci is van, az akkor még csak tervezett rendezvényről májusban számolt be lapunk – a szerk.)

– 40 kézműves, több mint 100 fellépő – összegez Olivér és megjegyzi, mindnyájan kinn élő magyarok, és mindnyájan sokat tettek a magyar kultúra népszerűsítéséért: 3000-4000 vendég látogatott el a fesztivál helyszínére a nap folyamán.

– Ekkora magyar fesztivál még nem volt Londonban – mondja Olivér. Megjegyzi, akivel csak beszél dicséri, és ezek nem csak nagy szavak: egy londoni fesztiválrendező nem hitte el, hogy egy önkéntesekből álló alapítvány minimális összegből szervezte meg.

Önkéntes segítség

– Több mint 40 magyar önkéntes segített a lebonyolításban – tudjuk meg. A londoni önkormányzat emberei utólag megjegyezték, tisztábban adták vissza a park területét nekik a magyarok, mint ahogy átvették.

– És még azt mondják, hogy a magyar nem összetartó nép – jegyzi meg az alapítvány elnöke, szerinte a múlt szombaton történtek épp azt bizonyítják, hogy nagyon is az.

london-3

– Már el is kezdtük szervezni a következő fesztivált – mondja még a főszervező, a rendezvényt jövő júniusra tervezik.

HM


A magyar néptáncosok mindig nagy sikert aratnak Londonban
Miskolc, London - A fellépő művészek egytől egyig Londonban élnek, ott ápolják hagyományaikat. Harmadik alkalommal rendezik meg a magyar kultúra napját Londonban (III. Hunagarian Culture Day) a kint élő magyarok. A főszervező Fátyol István Olivér miskolci születésű. Több mint 15 éve él a brit főv...