Négyes kategóriájú hurrikánná erősödött a Norbert

A veszélyesnek számító négyes kategóriájú hurrikánná erősödött a Norbert, amely óránként 215 kilométeres erősségű szelekkel kísérve közelít Mexikó partjaihoz – közölte a miami székhelyű Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerda éjjel. A Norbert az idei hurrikánszezon hetedik vihara.

A központ előrejelzése szerint a vihar jelenleg a Csendes-óceán felett tombol, mintegy 715 kilométerre délre a népszerű turistacélpontnak számító Baja California félszigettől. A szakértők szerint a hurrikán várhatóan péntek este vagy szombat reggel éri el a szárazföldet.

Az NHC arra is figyelmeztetett, hogy a Saffir-Simpson skálán már most is a legerősebb, azaz az ötös kategóriához közelítő hurrikán ereje a következő napokban tovább nőhet. Miután azonban a forgószél eléri a szárazföldet, fokozatosan veszíteni fog az erejéből – tette hozzá a Nemzeti Hurrikánközpont.

Az előrejelzések szerint a Norbert a következő napokban keresztülvágtat a mintegy 1100 kilométer hosszú szigeten, és a Kaliforniai-öblön keresztül éri el ismét a szárazföldet Mexikóban. Végül veszítve erejéből trópusi viharrá szelídül és várhatóan az Egyesült Államok délnyugati államai, Texas, Új-Mexikó és Arizona felé veszi az irányt.