Négyes birkaszülés Járdánházán: tízezerből, ha egyszer

Akt.:
Az iker kisbirkák jól vannak Járdánházán
Az iker kisbirkák jól vannak Járdánházán - © Fotó: Marosréti Ervin
Járdánháza – Az elmúlt hetekben a kis gazdaságban összesen tíz kisbirka született az Ózdhoz közeli Járdánházán.

Az új esztendő nem várt meglepetéssel kezdődött Gyárfás Milánnak és párjának, Adriennek. A járdánházi gazdaságban ugyanis az egyik anyajuh négyes ikreknek adott életet a mögöttünk hagyott hétvégén. A fiatalok nagyjából két esztendeje foglalkoznak az állattartással, a saját vállalkozásuk fejlesztése miatt kezdtek hozzá.

birkak_jardanhaza27

– A pizzéria kapcsán merült föl bennem ez a lehetőség, mert szerettem volna minél több házi és bioterméket előállítani a vendégek számára – fogalmazott Gyárfás Milán. – Három anyabirkát Halmajról szereztünk be, majd Miskolcról hoztunk egy kost, így vágtunk neki az állattartásnak. Mostanra azonban már szépen gyarapodik az állomány, lassan azon kell gondolkodni, hogy a birka­ólat ki kell bővíteni, hogy mindannyian kényelmesen elférjenek.

birkak_jardanhaza20

Az elmúlt hetek az ellésről szóltak a kis gazdaságban: decemberben előbb érkezett egy hármas ikrek, majd egy kettes és egy egyes következett a sorban. Január elején pedig négy kisbirkával gyarapodott a „társaság”.

Szépek, egészségesek

– Január első napján, az éjszakai órákban születtek, másnap reggel vettük észre az új jövevényeket – tette hozzá Gyárfás Adrienn. – Nagyon hideg volt ez az éjszaka, ezért igyekeztünk folyamatosan szemmel tartani őket. Természetesen nagyon megörültünk, először el sem akartuk hinni, hogy egy anyától négy kisbirka is a világra jöhet. Szerencsére mind a négyen szépek, egészségesek. Első ránézésre csupán annyit állapítottunk meg, hogy valamivel kisebbek, mint a többiek. Most még mindannyian az anyjuktól kapják a tejet, de rövidesen szoptatni fogjuk őket, hiszen jóval több tejre lesz szükségük attól, ami természetes úton rendelkezésre áll.

birkak_jardanhaza28

Gyárfásék azt is megállapították, hogy a négy pici sokkal élelmesebb, mint néhány idősebb társuk. Nyilván ezekben a hetekben jóval nagyobb odafigyelést és törődést igényelnek, vitaminokra, táp­anyagokra lesz szükségük ahhoz, hogy szépen, folyamatosan fejlődjenek.

Marosréti Ervin


Hihetetlenül ritka

Dr. Ádám Antal is megerősítette azt, amit a négyes birkaszüléssel kapcsolatban több szakember is emlegetett. Az ózdi állatorvos szerint már a hármas ellésre is csupán elvétve van példa, négyesről pedig szinte nem is hallani. Tízezerből csupán egyszer fordulhat elő hasonló, az pedig tovább növeli a járdánházi eset jelentőségét, hogy mind a négy újszülött segítség nélkül jött világra, egészségesek és szépen fejlődnek. Dr. Ádám Antal hozzátette: az első néhány napban lényeges, hogy az anyjuk tejéből táplálkozzanak, utána viszont már lehet dajkásítani, és lefejt tejjel táplálni őket.

Fotók: Négy bárány egy anyától Járdánházán

Járdánháza – A Hangonyi Pizzéria járdánházi juhbirtokán az új év elején az egyik anyajuh négyes ikreket hozott a világra
hirdetés


hirdet�s