Négyen négy napirendi pontról

Négy miskolci közgyűlési frakció képviselőjének véleményét kérdeztük az október 20-i ülésük előterjesztéseiról.

1. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése

Dr. Varga László, az MSZP frakcióvezetője
Arról dönt a város, hogy igénybe vesszük-e a 35 milliárd forintot, amit a tömegközlekedés fejlesztésére uniós forrásból a város meg tud szerezni. Ehhez bár önrész szükséges, de már a projekt előkészítéséhez is 107 millió forint kormányzati támogatáshoz juthat a város.

Juga György, az Összafogás-Fidesz- MDF frakcióvezetője
A villamospálya és az eszközpark teljes megújulását támogatni tudjuk. Egyetlen egy kérdésünk maradt még, miért kellett gigaötletekkel bombázni a városlakókat az elmúlt hetekben, amikor egyetlen egy sor sem szerepel a korábbi irreális ötletekből? Az előterjesztés az említettekről és a pályameghosszabbításról szól.

Szabó Tamás, az SZDSZ frakcióvezetője
Miskolc közlekedési helyzete a nagy arányú autósforgalom miatt egyre kritikusabb. Kiutat csak a tömegközlekedés fejlesztése jelenthet, mellyel sok utast gyorsan és lényegesen kisebb környezeti ártalommal lehet elszállítani. Fontos része a pálya meghosszabbítása: csak így érhetők el igazán a pozitív hatások.

Kobold Tamás, az MKDSZ frakcióvezetője
Hirtelen előrántották a nagy projektet a kalapból, mint a cirkuszban. Mégcsak a közlekedésfejlesztési koncepcióban sem szerepelt korábban: azaz eddig nem volt fontos fejlesztési terület. El kellene dönteni, mit akar a városvezetés: amely igen zaklatott és kapkodó. Tartózkodni fogunk.

2. Miskolc város integrált hajléktalan ellátása.

Dr. Varga László, az MSZP frakcióvezetője
2. Az előterjesztés egyfajta felülvizsgálata, újratárgyalása a szakterületnek. Bővülnek a szolgáltatások, bővül a szervezetek tevékenységi köre. Mint például a 24 órás lábadozó részleggel: egyfajta utógondozó jöhet így létre. Segítség lehet mindez így tél előtt a hajléktalanoknak.

Juga György, az Összefogás-Fidesz- MDF frakcióvezetője
Támogatjuk az elképzelést, hiszen a társadalmi probléma egyre nagyobb méreteket ölt, komoly szociális válságot élünk meg, s ez a nagyvárosokban még jobban lecsapódik. A civil és önkormányzati szervezetek munkájának összehangolása fontos dolog, ezt fogalmazza meg az előterjesztés.

Szabó Tamás, az SZDSZ frakcióvezetője
Miskolcon a hajléktalan ellátásban három civil szervezet vesz részt, akik között fokozott együttműködésre van szükség, amit az előterjesztés elősegít. Ezen kívül lehetővé teszi új szolgáltatás bevezetését: a kórházból kikerülő lábadozó hajléktalanok ellátását. Az előterjesztést támogatjuk.

Kobold Tamás, az MKDSZ frakcióvezetője
Teljesen egyetértünk. Még polgármester koromban kezdeményeztük a szerződés megkötését, helyesnek tartom, hogy folytatja a jelenlegi városvezetés is ezt az utat.

3. Javaslat a szociális ellátásokról és a lakbértámogatás helyi szabályairól szóló 19/2003. (V. 12.) sz. rendelet módosítására

Dr. Varga László, az MSZP frakcióvezetője
Csökkenni fog a döntéssel az ügyintézés, egyfajta ügyfélbarát közigazgatás alakulhat ki. A téma közgyűlésről közgyűlésre visszatér, egyre ügyfélbarátabbá válhat az ügyintézés, hiszen a várható törvénymódosítással mi is tovább folytatjuk majd a munkánkat.

Juga György, az Összefogás-Fidesz- MDF frakcióvezetője
Különféle, uniós jogszabályok változásai miatt szükséges felülvizsgálni a rendeletet, erre tesz kisérletet a tervezet. Támogatjuk, bár érdemben a tartalmán nem változtat, hiszen technikai jellegű a módosítás. Talán kevesebb lesz az adminisztratív, eljárásbeli teher, meglátjuk, a gyakorlatban hogyan működik.

Szabó Tamás, az SZDSZ frakcióvezetője
Liberális önkormányzati politikánk alappillére, hogy szolgáltató, ügyfélbarát közigazgatás működjön a városban. A rendelet módosítása ezt a célt szolgálja, úgy, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá, átláthatóbbá válik a városlakók számára a közigazgatási eljárás.

Kobold Tamás, az MKDSZ frakcióvezetője
Mivel az unió tagjává váltunk, át kell alakítani a rendeleteinket, ezt tesszük most is. Ezt meg kell csinálni, nincs más lehetőség, így ránk is fognak vonatkozni az uniós törvények, a magyarokra.

4. Javaslat Anjou Tudományos Központ létrehozására Miskolc-Diósgyőrben

Dr. Varga László, az MSZP frakcióvezetője
Egyéni képviselői indítványról van szó Tompa Sándor országgyűlési- és más önkormányzati képviselők aláírásával. Fontosnak tartom, hogy az Anjou korszak történelmi hagyományai még jobban megerősödjenek Diósgyőrben, erre lehetőség nyílik a tudományos központ létrehozásával.

Juga György, az Összefogás-Fidesz- MDF frakcióvezetője
A város történelmi múltja és hagyományai szempontjából komoly lehetőség a központ felállítása. Egyetértünk vele, de a város fejlesztése nem csak ezen múlik. Nem szabad abba a hibába esni, hogy csak az inproduktív kultúrát fejlesztjük. Ha önmagukban állnak, akkor nincs akkora gazdaságfejlesztő hatásuk.

Szabó Tamás, az SZDSZ frakcióvezetője
Az Anjou Tudományos Központ létrehozása jól illeszkedik mind a város történelmi hagyományaihoz, mind a kulturális főváros pályázatunkhoz. Ezért, mi is támogatjuk, hogy vizsgáljuk meg a tudományos központ létrehozásának lehetőségét.

Kobold Tamás, az MKDSZ frakcióvezetője
Mindig is támogattam a tervet, 2002-ben én vetettem fel. Olyannyira, hogy én magam dolgoztam ki a részleteit az Európa kulturális fővárosa pályázatban. De nem értem, miért a képviselők indítványaként szerepel. Azt hittük, már sínen van a projekt. De nem bánom, ha így tudjuk támogatni, meg fogjuk tenni.