Friss hírek

2009.05.22. 17:04

Letette hivatali esküjét India régi-új miniszterlenöke

<p>Letette hivatali esküjét pénteken Manmoham Szingh, India régi-új miniszterelnöke, bár pártja még vitában van egyik koalíciós partnerével a miniszteri helyekről. Szingh pártja, a Nemzeti Kongresszus szerezte a legtöbb parlamenti helyet az április közepén kezdődött többszakaszos választáson, amelyen több mint hétszázmillió ember szavazhatott.</p>

A 76 éves Szingh, illetve 19 miniszter az indiai államfő előtt tette le hivatali esküjét az elnöki palotában tartott ünnepélyes szertartáson. Szingh a második indiai kormányfő, akit másodszorra is miniszterelnöknek választottak. Elemzők szerint a választókat a többi között a becsületességéről híres közgazdász pragmatizmusa győzte meg arról, hogy ő képes lesz átvezetni az országot a gazdasági válságon.

A májusban véget ért választásokon az 543 fős parlamentben 206 helyet szerzett Kongresszus még vitában van egyik koalíciós partnerével, a párt ugyanis több miniszteri helyet követel. Szingh pártjának azonban elég támogatója van a DMK nevű párt nélkül is a kormányzáshoz, és elemzők szerint a párt végül csatlakozni fog a kormánykoalícióhoz.

Az április 16-án kezdődött, egy hónapig tartott ötszakaszos indiai választáson több mint 820 ezer szavazóhelyiséget állítottak fel, és 714 millióan szavazhattak. A biztonságra több mint kétmillió rendfenntartó ügyelt a világ legnépesebb demokráciájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!