Negyedszer hirdették meg az Év orvosa pályázatot

Negyedszer hirdették meg az Év Orvosa pályázatot. A hivatalos nevén Astellas-díj kampányindítását szerdán a hagyományoktól eltérően a Budapesti Triatlon Világbajnokságon jelentették be. A főszervezők remélik, hogy idén is több száz beteg írja majd le azt a történetét, amelynek alapján javasolja gyógyítóját az év orvosának.

Az Astellas-díjra azokat az orvosokat jelölik, akikre betegeik, gyógyulásuk történetével szavaznak. A szervezők azt szeretnék, ha a betegek azokat az orvosokat jelölnék, akik nemcsak szakmailag, hanem emberileg is sokat tettek értük. A történeteket december 1-ig lehet beküldeni a www.dijazorvosokert.hu. honlapra. Ezután a zsűri ezek közül 25-öt kiválaszt. A 25 történet közül pedig 2011. január 4-e és február 1-je között egy internetes szavazással választhatja ki a három győztes pályázatot a közönség.

Nagy Bandó András, a zsűri egyik tagja a szerdai tájékoztatón elmondta: fontosnak tartja, hogy a médiában ne csak a negatív esetek jelenjenek meg és az orvosok megkapják a kellő erkölcsi elismerést. Bittner Nóra 2007-es díjazott orvos, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa hangsúlyozta: fontos az orvosok szakmai hozzáértése, de fontos emberséges hozzáállásuk is.

A díjat 2007-ben azért alapították, hogy javuljon az orvosok és betegek kapcsolata. Felmérések igazolják: a kölcsönös bizalmon alapuló partneri viszony hatékonyabbá teszi az egészségügyi ellátást, tehát a beteg hamarabb gyógyulhat meg, és ezzel a kiadások is csökkennek. A díj és az ezzel párhuzamosan induló kampány másik célja, hogy javuljon az orvosi hivatás megbecsülése.