Negyedszázad szolgálat

Akt.:
Dr. Hörcsik Richárd
Dr. Hörcsik Richárd
Sárospatak – Könyv készült dr. Hörcsik Richárd munkásságáról.

„Abaúj-Zemplén, Magyarország és Európa szolgálatában” – ezzel a címmel jelent meg a dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőről szóló könyv, amely közel 450 oldalon mutatja be a politikus elmúlt több mint két évtizedben végzett tevékenységét.

Válogatott beszédek

A „Negyedszázad a magyar és európai politikában” alcímet viselő könyv válogatás 25 év beszédeiből és felszólalásaiból, amelyek betekintést engednek abba a háttérmunkába, amelyek a térség, az ország és természetesen az Európai Unió tagállamaként is fontos témaként szerepeltek az elmúlt 25 évben.

A rendhagyó könyvbemutatón dr. Hörcsik Richárd elmondta, mindig is fontos volt számára, hogy a térség ügyeit megfelelő módon tudja képviselni. Ennek köszönhetően pedig igyekezett úgy lobbizni, hogy fejlesztések, problémamegoldások eredményezzék munkásságát.

Kiemelte, fontos esemény volt számára az, hogy részese lehetett az első szabadon választott országgyűlés megalakításának, és folyamatosan figyelemmel kísérte azt is, hogy a magyar politika és azok szereplői milyen változásokon mennek keresztül. Politikai pályafutásának sokoldalúságát mutatja, hogy a parlamenti felszólalások, interpellációk mellett köszöntők, emlékbeszédek is helyet kaptak a válogatásban.

Az esemény keretében prof. dr. Dienes Dénes szerkesztő elmondta, hogy ez a kordokumentum az idő előrehaladtával lesz egyre értékesebb. Több évtized távlatában lehet majd igazán arról értekezni, hogy az országgyűlési képviselő milyen munkát folytatott.

Sokoldalú politikus

Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes ennek kapcsán elmondta, hogy dr. Hörcsik Richárd az a sokoldalú politikus, aki sokszor párthovatartozástól függetlenül képviselte régióját. Munkássága példaértékű a mai fiatal politikusok számára is.

A könyv mindezek mellett fényképekkel is dokumentálta az elmúlt 25 év eseményeit, ezekből is találhat jó néhányat az olvasó.

ÉM-MNM


Névjegy: Dr. Hörcsik Richárd

Született: Sátoraljaújhely, 1955. december 23.

Tanár, országgyűlési képviselő, Sárospatak volt polgármestere.

Középiskolai tanulmányait a sárospataki Rákóczi Gimnáziumban (ma Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma) végezte, 1974-ben érettségizett. A Debreceni Református Hittudományi Akadémián okleveles református lelkészként végzett 1980-ban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett okleveles levéltárosi képesítést 1982-ben. Ugyanott 1984-ben a bölcsésztudományok doktora, majd egy évre rá történelem szakos középiskolai tanár lett. A Debreceni Egyetemen a történettudományok habilitált doktora 2002-ben.