Negyedmilliárd forint pályázatokból

Mezőkeresztes – A település az elmúlt években sikeresen használta ki a pályázati lehetőségeket. Ilyen módon mintegy negyedmilliárd forintot szereztek az elmúlt években.

Mezőkeresztes lakói valószínűleg elégedettek lehettek az elmúlt négy év történéseivel, a település fejlődési irányával, ugyanis a hivatalban lévő polgármesternek nem volt kihívója. Ennek megfelelően dr. Dózsa Györgyöt, mint egyedüli jelöltet választották meg újabb négy évre. A régi-új polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy megtiszteltetésnek érzi az újabb megbízatást, amelyben vélhetően szerepet játszottak az előző ciklus eredményei is.

Felújításokra is jutott

Mezőkeresztes – a méreteihez képest is – nagyon jól használt ki a pályázati lehetőségeket. A polgármester szerint egy nagyon jó összetételű, a mai kor gondolkodásmódjára fogékony képviselő-testületet vezethetett az elmúlt négy évben, amely fontosnak érezte, hogy a pályázatokhoz szükséges önerő, illetve előkészítő anyagok mindig rendelkezésre álljanak. Ennek köszönhető, hogy az elnyert pályázati összegek meghaladták a 250 millió forintot, amely egy ekkora település életében rendkívül jelentős plusz forrásnak számít. Ebből jutott – a teljesség igénye nélkül – az iskola, az óvóda, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal felújítására, szemétszállító autó beszerzésére, utak javítására, közcélú munkások alkalmazására, sőt még egy köztéri Petőfi-szobrot is avattak.

Biztosított működés

A jövőben természetesen ezen az úton szeretnének tovább menni, kihasználva minden pályázati lehetőséget, amit csak lehet. Mezőkeresztesnek ez létérdeke, ugyanis alföldies jellegű településként nincs igazi turisztikai vonzereje, de azért – ha kisebb mértékben is – profitálhat a térségbe érkező vendégkörből. Ugyanakkor a település vezetése nagy figyelmet fordít a helybeliek élet minőségének javítására. Ennek keretében az idén mintegy 1400 ingatlan csatlakozhat rá a szennyvíz-hálózatra, amely kistérségi összefogással valósul meg több milliárd forintból. Dózsa György szerint fontos, hogy a település korábbi szintű működését az idén még biztosítani tudják, és a költségvetés elfogadásakor az intézmények vezetőivel konszenzusos megállapodást kötöttek.

HSz

Város lenne
Valószínűleg márciusban készül el az a cikluskoncepció, amelyben megfogalmazzák a település egyik merész tervét, a városi cím kivívását. Ehhez persze számos feltételrendszert teljesíteni kell, ám azok nem elérhetetlenek. Ezzel együtt vezető szerepet szeretnének játszani a kistérségi összefogás terén is.