Negyedéves mérleg: több száz ételmérgezés, halottak Kínában

    Peking, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Az első negyedévben 12 ember halt meg ételmérgezésben Kínában és csaknem 440-en lettek betegek – tudatta az egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján a kínai média csütörtökön.

 

Január és március között országosan ugyan nem sokkal több esetet jelentettek, mint 2011 első három hónapjában, de a megbetegedések számában mintegy 23 százalékos növekedést mutat a statisztika.

Az esetek közül négy fordult elő közétkeztetésben, kilenc családoknál, míg a többi éttermekben és egyéb helyeken, köztük oktatási intézményekben. Összesen 205 diák lett beteg ételtől; egy meghalt nitritmérgezésben.

Kínában rendszeresek az ételmérgezésekről szóló híradások, május elején például 56 embert vittek kórházba egy szállodában tartott esküvői ebédről az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban coliform és szalmonella baktériumfertőzés miatt.

Napokkal korábban a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban negyven középiskolás lett rosszul az ebédtől, míg a délnyugat-kínai Jünnanban (Yunnan) 126 általános iskolást vittek kórházba ételmérgezésre utaló tünetekkel. A legsúlyosabb – szintén jünnani – esetben több mint 300 elemi iskolás gyerek került veszélybe elfogyasztott ebédjétől.

Egy közelmúltbeli ellenőrzés során 130 ezer iskolai étkezdét, büfét ellenőrzött az élelmiszer-felügyelet és az oktatási tárca, s 20 ezer esetben találtak az elelemzés biztonságát veszélyeztető körülményeket, 600 esetben szabtak ki valamilyen büntetést.

A beszámolók a leggyakrabban előforduló problémák között szerepeltetik, hogy engedéllyel nem rendelkezők készítik az ételeket, gátlástalanul használnak élelmiszeradalékokat, vagy illegális nitritet, illetve a szakácsok nem friss, vagy veszélyes vegyszermaradványokat, kemikáliákat tartalmazó alapanyagból dolgoznak.