Negyedével csökkent a halálos és az ittas vezetők által okozott közúti balesetek száma Magyarországon

Az év első nyolc hónapjában 25 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest. Eközben az ittasan elkövetett balesetek száma ugyancsak negyedével csökkent. További javulást a szabályok szigorúbb ellenőrzésétől és a súlyosabb szankciótól várnak – hangzott el hétfőn az európai közlekedésbiztonsági nap budapesti konferenciáján.

Elsősorban a zéró tolerancia és a objektív felelősség rendszerének bevezetésének, valamint a szigorúbb pontrendszernek köszönhetően javultak idén a közlekedésbiztonsági mutatók – mondta a hétfői konferencia szünetében az “új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos. Kondorosi Ferenc hozzátette: a próbajogosítvány és az utánképzés rendszerének tervezett bevezetésével elérhető az EU célkitűzése, vagyis 2010-ig a 2001-es adatok felére csökkenthető a halálos közlekedési balesetek száma.

Bevált az a módszer, hogy a súlyosabb közlekedési szabálysértéseknél elveszik a járművezetők jogosítványát – mondta a Független Hírügynökségnek az Igazságügyi és Rendészei Minisztérium rendészeti államtitkára. Juhász Gábor példaként az ittas sofőröket említette, akiknek engedélyét az év eleje óta a helyszínen bevonják. Ebben az évben idáig több mint 6 ezer jogosítványt vettek el a rendőrök ittas vezetés miatt. Az államtitkár szerint ez jól jellemzi a hazai közlekedési morált. A szabályok és a büntetések szigorításának köszönhetően ebben az évben nyár végéig 220-szal kevesebben haltak meg az utakon, mint 2007 első 8 hónapjában.

Juhász Gábor beszámolt a KRESZ szabályaink néhány tervezett módosításáról is. Egyebek mellett a jövőben hatósági jelzéssel (rendszámmal) látnák el a quadokat és a crossmotorokat. Szigorítanák a többsávos utakon a párhuzamos közlekedés szabályait. Több autópálya-szakaszon már most is csak egy sávban haladhatnak a teherautók, így nem zavarják a gyorsabb járművek haladását. Csökkentenék a különbséget a különféle járművek azonos útszakaszon engedélyezett legnagyobb sebessége között is. A balesetek számának csökkenését várják a fix traffipaxoktól is – tette hozzá a rendészeti államtitkár.