Négyből három dolgozó magánügyeit intézi az irodai számítógépen

Négy alkalmazottból három személyes ügyei intézésére is használja munkahelyi számítógépét. A NewDiligence kaliforniai piackutató vállalat felmérésének hétfőn közzétett eredményei szerint a számítógéppel dolgozók mindössze 15 százaléka használja kizárólag munkára az irodai eszközt, és miközben 11 százalékuk megtagadta a válaszadást, addig 74 százalékuk elismerte, hogy magánügyeit is a céges számítógépen keresztül intézi.

Utóbbiak leggyakrabban magánlevelezéseiket bonyolítják az irodai gépen, illetve különféle – nem a munkájukhoz kapcsolódó – honlapokat böngésznek. A válaszadók 68 százaléka elismerte, hogy bankátutalásait is a munkaidő alatt végzi, és a számítógéppel dolgozók több mint fele szokott céges gépén keresztül vásárolni. A megkérdezettek közül minden második zenehallgatásra és videók megtekintésére is igénybe veszi az irodai gépét, míg 44 százalékuk rendszeresen chat-beszélgetést folytat a barátaival vagy rokonaival.

Megnyugtató lehet azonban a főnökök számára, hogy a felmérésből az is kiderült: miközben a munkavállalók az irodában élik magánéletük egy részét, addig többségük az otthoni számítógépén is szokott dolgozni. A megkérdezettek 90 százaléka rendelkezik lakásában számítástechnikai eszközzel, és a 85 százalékuk olykor munkára is használja azt, amit legtöbbször lemezen vagy flash drive-on visz haza.