Négy zászló a koporsóban Háromhután

Az egyik előkerült zászló
Az egyik előkerült zászló - © Fotó: VD
Háromhuta – A háromhutai zászlók közül egyet már elkezdtek restaurálni.

A háromhutai templom 2010-ben történt belső felújításának kezdetén egy régi koporsót találtak a padláson, ami négy darab templomi zászlót rejtett. A zászlók egyikén a következő feliratokat lehet olvasni:
„A három Regétzi Huta készítette 1850. ik. esz. S.A.Ujhely.” – A nép buzgalmából”.

168 évesek

A felirat szerint a zászlók 1850-ben készültek, ami azt jelenti, hogy azok még a település első, 1850-ben épült fatemplomának díszei voltak.

A 168 éves zászlókat megtalálásuk óta megfelelő körülmények között őrizték, és most egy támogatónak köszönhetően sor kerülhet közülük a legértékesebb res­taurálására. A 150×110 centiméter méretű, bordó színű, festményekkel díszített zászlót a napokban átadták a res­taurátoroknak Budapesten. A restaurálás várhatóan jövő év elején fejeződik be és azt követően a zászló kiállítható lesz.

A háromhutaiak abban bíznak, hogy pályázati forrásból, támogatásból vagy adományokból a jövőben megvalósulhat a többi zászló restaurálása is. A templom felújítása során előkerült relikviákból egy kisebb egyháztörténeti kiállítást rendeznének be a jövőben megvalósítandó helytörténeti múzeumban.

ÉM