Négy új díszpolgára lehet Budapestnek

Kende Péter történész, szociológus, a brüsszeli Nagy Imre Intézet egyik alapítója, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapítója, Jurij Ljubimov színházrendező és Zwack Péter gyáriparos díszpolgárrá avatását javasolja idén a főpolgármester – értesült a Független Hírügynökség. Demszky Gábor elküldte indítványát az illetékes fővárosi bizottságnak, amely a díszpolgári címek, valamint a Pro Urbe Budapest és a Budapestért Díjak odaítéléséről határoz. A végső döntést a Fővárosi Közgyűlés hozza meg. Az elismeréseket minden évben november 17-én, Budapest napján adják át.

A főpolgármester javaslata szerint Pro Urbe Budapest Díjat kapna Fehér László festőművész, Lator László költő, műfordító, Rados Ferenc zongoraművész, Rajk László építész és Schneller István építész, a főváros volt főépítésze.

A Budapestért Díjra kilenc javaslatot tett Demszky Gábor. Darvasi László írót, Del Medico Imre írót, publicistát, Finta Lászlót, a Nyitott Műhely létrehozóját, Fliegauf Benedek filmrendezőt, Klaniczay Gábor történészt, Sipos András levéltárost, Székely György orvost, Török András művelődéstörténészt és Winkler Márta pedagógust részesítené ebben az elismerésben a főpolgármester.

A főpolgármester mellett a Fővárosi Közgyűlés frakciói is tehetnek javaslatot a kitüntetettek személyére. A díjazottak listájára végül azok kerülnek fel, akik az eseti bizottságban elegendő számú szavazatot kaptak, és ezt terjesztik a fővárosi közgyűlés elé.Sporthírek