Négy területen nyújt be módosító javaslatokat az adótörvényhez a Fidesz

A családi adózáshoz, a kis- és középvállalkozásokhoz, az oktatáshoz illetve a mezőgazdasághoz kapcsolódó módosító javaslatokat nyújt be a Fidesz az adótörvényekhez, várhatóan jövő héten – mondta Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján. A módosítások között szerepel egyebek mellett az, hogy jövőre 16 százalékos legyen társasági adó mértéke, ne emeljék azt 18 százalékra.

Szélesítenék a beruházási célú adókedvezmények körét, valamint ismét benyújtják majd az alapvető élelmiszerekre és a távfűtésre vonatkozó kedvezményes áfa-kulcs bevezetéséről szóló javaslatukat is.

A Fidesz szerint a kormány adómódosító csomagja csak egy újabb kormányzati trükk, mert az a korábbi nagyarányú adómódosításokkal szemben nem hoz csökkenést, és az emberek terhei sem csökkennek. A kormány javaslatai nem adnak választ a világgazdasági válság kihívásaira sem – tette hozzá.

Varga Mihály a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a Költségvetési bizottság szerdán 14 igen és 13 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta az adótörvényeket – úgy, hogy csak az MSZP képviselői szavaztak igennel, a többi párt viszont nem támogatta az előterjesztést.

A bizottsági ülésen a két független képviselő nem vett részt. Egyikőjük, Tóth András, idén még egyetlen bizottsági ülésen sem volt, Lengyel Zoltán pedig, bár bejött a Parlamentbe, amikor meghallotta, hogy az ott ülésező bizottság még nem szavazott az adótörvényekről, elhagyta az épületet – mondta. Varga Mihály szerint – aki egyébként a Költségvetési bizottság elnöke – a független képviselők felelőtlenül viselkednek.