Négy órás koalíciós egyeztetés kevés eredménnyel

A legfontosabb kérdésről: a regionális biztosítók elhelyezkedéséről a keddi koalíciós egyeztetésen sem sikerült megállapodnia az MSZP és az SZDSZ vezető politikusainak. A négy órás egyeztetést követően Kökény Mihály szocialista szakpolitikus és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter elmondta: jelenleg nincs határideje a végső megállapodásnak.

Egyelőre az biztos, hogy az egészségügyi tárcának szeptember végéig kell benyújtania az Országgyűlésnek a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslat kodifikációs szövegét. A kormány és a koalíciós pártok vezetői napokon belül újra egyeztetnek a kérdésben.

A kormánypártok véleménye abban különbözik, hogy hogyan osszák fel a régiókat és az azokat ellátó biztosítókat. Az MSZP álláspontja szerint hét régiót kellene kialakítani és mindegyikükhez egy-egy biztosítót kellene társítani. Az SZDSZ javaslata szerint ugyanakkor a piacra belépő biztosítók minden régióban kaphatnának egy-egy kisebb területet, ez az úgynevezett “párducfoltos-modell.”

A koalíciós pártoknak ugyanakkor sikerült megállapodniuk abban, milyen lesz az ellenőrzési rendszer – mondta Horváth Ágnes.

Az egyeztetésen egyébként az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Kökény Mihály, az SZDSZ-től pedig Kóka János, Horn Gábor, Horváth Ágnes, Eörsi Mátyás és Béki Gabriella vett részt.