Project Life

2019.08.30. 12:33

Miért kellene támogatni a munkanélkülieket?

Napjainkban tarol az oktatás sokszínűsége – nagyon remélem, hogy látja és érzi mindenki! Rengeteg lehetőségük van a tanulni vágyóknak. Szinte bármilyen nyelvet vagy szakmát elsajátíthatunk. Bármikor el lehet kezdeni.

Az már biztos, hogy fent is rájöttek, hogy változtatni kell az iskolarendszerben, valami nem igazán jó. Kíváncsi leszek ebből is mi fog kisülni!

Az idei 2019-es év az utolsó, amikor lehet OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) oktatáson keresztül bizonyítványt szerezni, utána már kérdéses, hogy mit kaphatunk.

A hírek szerint nagymértékben csökkentik a benne szereplő képzések mennyiségét… Szóval, ha ezt a rendszert változtatni szeretnénk – talán így a legjobb – akkor változni fog az oktatási piac szerkezete és milyensége. Arra gondolok, hogy a szabadpiacra kerül át a hangsúly az oktatásban. Ez elsőre nem hangzik rosszul, hiszen több fizetéshez juthatnak az oktatók – mindenki örülhet.

Ja, nem! Nagyon sok olyan OKJ által hivatalosan elfogadott oktatás van, amit a munkanélküliek akár ingyenesen el is végezhetnek, annak reményében, hogy ezzel munkát találjanak!

A tegnap már leírtam (2019.08.29.), hogy napjainkban diploma nélkül már nagyon nehéz a munkaerőpiacon elhelyezkedni. Ez szerintem egyértelmű és mindenki tisztában van vele. DE! Az OKJ-s képzéseket támogatja az állam, amit a júliusi kormányzati bejelentés alapján éppen átszervezés alatt áll. Kíváncsian várom a fejleményeket! Fontos megjegyezni ezek a képzések fő profilja a szakma alapjainak elsajátítása. Egy fajta “szakképző” funkciója van.

Ez azért lett kialakítva, hogy segítséget nyújtsanak azok számára, akik a szakmájukat el szeretnék hagyni. Valamint a munkanélküliek olyan szakmákat sajátítsanak el, amivel már képesek a kenyér keresésre.

Maradjunk a munkanélkülieknél. Számukra nem csak arra lenne szükség, hogy szakmát tanuljanak – bár tény és való, hogy nélküle sokkal nehezebb -, de nem csak arra van szükség feltétlenül. Vannak egyének, akiknek a szakmai kompetenciákon túl, egyéb más kompetenciák fejletlensége miatt nem sikerül elhelyezkedni.

A Project Life Management (PLM) számára nem csak az Önismeret, a rendszerszemlélet és a projekt gondolkodás fontos. Segít, hogy önállóan tudjunk élni, problémamegoldás és gyakorlatorientáltság kerül előtérbe.

KRISZTA

Project Life Management csapattagja

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!