Négy mocsári ciprusfa érkezett Miskolcra

Speciális szállítójárművel vittek négy mocsári ciprusfát a bükkábrányi bányából a miskolci Herman Ottó Múzeumba szerdán délután. A világszenzációnak számító leletet csak állítva szállíthatták, mert attól lehetett tartani, hogy a saját súlyuk alatt összeroppannak. A csaknem négy méter magas fatörzsek szállításához az állami közútkezelő útvonalengedélyére volt szükség. A becslések szerint nyolc millió éves fák tudományos kutatás alapjául szolgálnak majd, később pedig a nagyközönség is láthatja a mocsári ciprusokat.

A 16 fából álló mocsári cipruserdőre meddőtakarítás közben, hatvan méterrel a föld alatt találtak rá a Mátrai Erőmű bükkábrányi telepén. A leletet egy héttel ezelőtt mutatták be a sajtónak. Az egykor hetven méter magas fákat homokágyban őrizte meg az idő. A leletek megtalálása után a bányászati munkálatokat félbeszakították, és megkezdték a fák körbeásását. A Mátra Erőmű több mint 30 millió forintot költött a leletek kiásására, amelyet a miskolci Herman Ottó Múzeum szakemberei végeztek el. A fák állagmegóvásához számítások szerint legalább 200 millió forintra lenne szükség. A környezetvédelmi miniszter bükkábrányi látogatása után ígéretet tett arra, segít megteremteni az összeget.

A nemzetközi tudományos szakma máris érdeklődik az értékes leletek iránt. A Független Hírügynökség információi szerint Amerikából már érkezett megkeresés, hogy DNS vizsgálatokat végeznének. Dán kutatók pedig a konzerválásban segítenének.