Négy meccsből lépnének tovább a Jegesmedvék – viszont nem akarják elkiabálni

Négy meccsből lépnének tovább a Jegesmedvék – viszont nem akarják elkiabálni
Miskolc – DVTK Jegesmedvék – Debreceni HK Mol Liga elődöntő 1. mérkőzés szerdán 18.30-tól Miskolcon.

A közös magyar–román ligabajnokság címvédői, a miskolciak február 6-án játszottak utoljára tétmeccset, az alapszakasz záró fordulójában, hosszabbítás után 4-3-ra győzték le a Fehérvár AV 19 együttesét. Az azóta eltelt két és fél hét azonban munkával telt, Galaniszék készültek az egyik fél négy sikeréig tartó elődöntőre, melynek során a Debreceni HK lesz az ellenfelük (a hajdúságiak az Újpesti TE gárdáján jutottak túl a negyeddöntőben).

– A DHK „menetből” érkezik, míg mi edzések után, amelyeken a várható meccs­szituációkat gyakoroltuk – mondta Jason Morgan, a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője. – Elképzelhető, hogy a szerdai összecsapás első harmada arra fog elmenni, hogy a lábak visszaszokjanak a mérkőzésritmusra, de az, hogy mi nem játszottunk találkozókat az utóbbi időszakban, nem lehet majd kifogás a teljesítményünkre. Egy küzdelmes csata lesz, sokat számít majd, hogy mennyire tudjuk kontrollálni az érzelmeinket egy olyan meccssorozaton, ahol a fizikális hoki fog dominálni. Mint mindig, perdöntő lehet a kapusok produkciója is.

Tisztában vannak

Ezen párharc egyértelmű esélyesei a Macik, ezért azt is megkérdeztük a tengerentúli trénertől, hogy emiatt mennyire fektetett hangsúlyt a pszichés felkészítésre is – merthogy a sportban nem egyszer bukott már olyan versenyző, csapat, amelyiket előzetesen jobbnak kiáltottak ki.

– A srácok pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen munkával és milyen alázattal jutottak el addig, hogy megszerezzék az első helyet az alapszakaszban – szögezte le Jason Morgan. – Biztos vagyok benne, hogy semmit sem fognak elbízni, sőt az a lelkiállapot, amit egy elődöntő okoz, még inkább növelni fogja a küzdési szintjüket, valamint a fegyelmezettséget. A cél az, hogy aki idejön hozzánk ellenfélként Miskolcra, az ne távozzon jó szájízzel.

Láda visszakerül

Hiányzók mindkét félnél lesznek, a DVTK Jegesmedvéknél Gőz és Leppanen sérült, Dudas pedig eltiltott.

– Az ilyen helyzet, amikor vannak hiányzók, alkalmat ad arra, hogy több jégidőhöz jussanak azok a játékosok, akiknek korábban kevesebb adatott meg – tette hozzá Jason Morgan. – Úgy érzem, ebből nem lesz probléma a védelemben, hiszen az átigazolási idő lejárta előtt sikerült leigazolnunk Bradley Smith-t, valamint Garrett Clarke-ot. Az először vázoltak közé tartozik egyébként Vojtkó Mátyás, továbbá végrehajtunk egy olyan módosítást, hogy Láda Balázs visszakerül a hátsó csapatrészbe.

A szakember szót ejtett múltbeli play-off tapasztalatairól, hogy azokat mennyire tudja hasznosítani a Mol Ligában.

– Más játékosként és más edzőként, utóbbiként az ember igyekszik megtalálni a motivációs, illetve a kulcspontokat – fogalmazott a DVTK Jegesmedvék szakmai munkájának felelőse. – Ahonnan jöttem, ott kicsivel másabb a kultúrája a hokinak, más a rendszer, de abban azonos, hogy meccsről meccsre szabad csak haladni. Nézzük meg, milyen lesz az elődöntő első mérkőzése, aztán majd a tanulságokból tudunk tovább építkezni.

A másik elődöntőben a MAC és a Fehérvár AV19 csatázik.

– Molnár István –


A másodedző-kapusedző szavai

Jukka Kontsas a párharcról: „Küzdelmes, harcos meccseket fogunk játszani a Debrecennel. Erre a garancia a két szomszédvár közti rivalizálás és az, hogy mind a két helyen nagyszerű a közönség. Kontrollálni szeretnénk a játékot, reméljük, hogy taktikus jégkoronggal rájuk tudjuk erőltetni az akaratunkat.”

Jukka Kontsas a kapushelyzetről: „Gyenes Dávid parádésan szállt be, tért vissza. Örülök, hogy jó formában van, hiszen azért hosszabb időt kihagyott. Fiatal kora ellenére tapasztalt, kiváló a személyisége és a munkamorálja, azt a nyomást, ami rá nehezedik, stabilan kezeli. Kapusfronton most jól állunk, mert van három bevethető hálóőrünk.”